Teknoloji

Gizlilik endişesi iki dev firmayı karşı karşıya getirdi! Telegram sözcüsünden Whatsapp’ın iddialarına belgeli yanıt geldi!

Güvenilir mesajlaşma yazılımı olan Telegram düzenli aralıklarla rakibi olarak gördüğü Whatsapp için güvenlik gerekçeleri ortaya atarak olumsuz eleştirilerde bulundu. Bu kez Whatsapp bu söylentilere kayıtsız kalmadı. Çarpıcı açıklamalarda bulundu. Telegram ortaya atılan tüm iddialara yanıtını verdi.

Whatsapp’ın kurucusu W.Cathcart telegramı hedef aldı. Telegram’da uçtan uca şifreleme özelliğinin bulunmadığını açıkladı. Telegramın kullanılması gerektiğini sürekli olarak savunan Will Cathcart’in “Bu platformu asla kullanmayacağım” dediği de biliniyor.

RUSYA VE UKRAYNA SAVAŞINDA KONUMU AÇIK ETTİĞİ İDDİA EDİLDİ!

Whatsapp sözcüsü W.Cathcart’ın ortaya attığı en önemli iddia ise Rusya-Ukrayna arasındaki savaş sürecini olumsuz etkileyecek türdendi. İddiasına göre iki ülke arasında yaşanan savaş döneminde Telegram konum paylaşımında bulunmuş ve süreçte kişileri riske atmıştı.

Telegram sözcüsü Remi Vaughn tüm bu iddialara sessiz kalmadı. Whatsapp’ın kurucusu tarafından yapılan açıklamaya karşı yanıt verdi. Whatsapp’ın Wired makalesi üzerinden ele alarak yaptığı eleştirilere değinerek makalenin zaten hatalı olduğunu iddia etti. R.Vaughn tek tek makaledeki hatalara da değinerek 9 farklı başlık ortaya çıkardı.

ARAŞTIRMALARDA GERÇEĞİ KANITLADI!

Telegram sözcüsü uygulamada uçtan uca şifreleme bulunmadığını fakat MTProto 2.0 isimli bir protokolü kullandıklarını ifade etti. İtalya’da bulunan Udine Üniversitesinde de bu konuyla ilgili bir araştırma yapılmış ve bu protokolü kullandıklarını doğrulamıştı.

Telegram’ın savaş döneminde yaşanan Whatsapp çöküntüsü sırasında 6 saatlik erişim krizini sonlandırdığı biliniyor. Whatsaapp’a sürekli alternatif olarak gösterilmesi ise iki firmanın birbirini rakip olarak görmelerine sebep oluyor.