Ekonomi

SGK tek tek paylaştı! Başvuru için inceleyin! OHAL ilan edilen illerde uygulanan tüm destekler…

Kahramanmaraş merkez üssü olarak meydana gelen ve 11 farklı ili derinden etkileyen depremin ardından OHAL  ilan edildi. OHAL kapsamında yer alan illerde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli tedbirler alındı. Alınan tedbirlerin öncelikli hedefi enkaz altından kurtulan vatandaşların maddi olarak desteklenmesini sağlamaktı.

Deprem sonrası yaralar hep birlikte sarılmaya devam ediyor. Adıyaman, Adana, Hatay, Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kilis, Şanlıurfa, Malatya ve son olarak Elazığ’ın da eklendiği OHAL bölgeleri için hem işverenler hem de sigortalı çalışanların yükümlülüklerinde erteleme kararı alındı.

Sigorta prim ödemesi yapacaklar, EYT’den faydalanacak vatandaşlar, prim borcu bulunanlar 31 Ağustos tarihine kadar ödeme yapmasına gerek kalmayacak, denildi. Öte yandan Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki tüm uygulamalar depremzedelere yönelik olarak yeniden şekillendirildi.

SGK PRİM BORCU ÖDEME SÜRESİ UZATILDI!

SGK kapsamında alınan bir başka önlem özel sigorta şirketleri tarafından sunulan tüm sigortaların sürelerinin uzatılması oldu. 6 Şubat tarihi itibariyle meslek kazası ya da iş kazası bildiriminde bulunanlar dahil olmak üzere belge teslimleri 26 Mayıs tarihine kadar ertelendi. Yasal süre bu şekilde uzatılmış olundu. SGK prim borcu bulunanlar için yapılacak en yakın ödeme tarihi Ağustos ayına ertelenmiş oldu. Ağustosun sonuna kadar ödeme yapılabilecek.

BAĞKURLUNUN İHYA BORCU ÖTELENDİ!

Prim borcundan kaynaklı gecikme cezalarının ödenebilmesi için de bu süre 31 Ağustos tarihini uzatıldı. Bağ-kurlar için borç ödeme son tarihleri 6 Şubat ve 31 Ağustos olanlar için 31 Ağustos dikkate alınacak şekilde yenilendi. Bağ-kur’luların ihya borçları bu tarihe kadar rahatlıkla ödenebilecek. Malulen emekli olanlar, vazife malulleri ya da iş göremezlikten kaynaklı maaş bağlanmış olanların kontrol muayene tarihleri de 31 Ağustos’ta çekildi.

RAPORSUZ İLAÇ ALINABİLECEK! HASTANE TEDAVİSİ ÜCRETSİZ OLACAK!

Depremden etkilenen vatandaşlar sağlık raporu gösterilmesi gereken sürekli kullandıkları tıbbi ilaçları bir kereye mahsus olacak şekilde reçetesiz alabilecekler. Hastaneye başvurduklarında herhangi bir katılım ücreti de ödemeyecek. Kronik rahatsızlığı bulunanlar ilaç ve tıbbi malzemeye ihtiyaç duyanların rapor süreleri Haziranın sonuna kadar ertelendi.

DUL, YETİM, EMEKLİ MAAŞI ÖDEMELERİ ERKENE ÇEKİLDİ!

Dul, yetim aylıkları, emekli maaşlarının ödeme süreleri erkene çekildi. SSK emeklileri için 14-15-16 Şubat, Bağ-kur emeklileri için ise 16 ve 17 Şubat tarihlerinde maaşları hesabına yatırılacak. İşsizlik ödenekleri ve yarım çalışma ödenekleri de erkene çekildi. 5 Mart ile 28 Şubat tarihinde yapılması planlanan ödemelerin hepsi 15 Şubat tarihinde hesaplara yatırıldı.