Google yapay zeka tasarımında sınıfta kaldı! Sohbet robotunun uydurma yanıtları korkuttu! Geri adım attı!

Google’ın kurucu şirketi Alphabet kısa süre önce Online chat robotu ChatGPT’ye alternatif bir uygulama geliştirdiğini duyurdu. Uygulama için yapılan ilk test başarısı sonuçlandı. Yapay zeka sorulan soruya bambaşka bir yanıt vermişti.

Basına karşı özür dileyen kurucu çalışmaların devam ettiğini söylemişken yeni bir açıklama daha yapıldı. Google’ın arama başkanı gazeteye verdiği röportajda: “Yapılacak herhangi bir yapay zeka projesi halüsinasyon denilecek bir olaya yol açabilir” diyerek sohbet robotlarındaki tehlikeye dikkat çekti.

“HALÜSİNASYONA YOL AÇABİLİR!”

Başkan P.Raghavan: “Tasarlanacak bir yapay zeka programı halüsinasyona yol açabilir. Makine her ne kadar ikna edici bir yanıt veriyor gibi gözükse de uydurma yanıtlarda ortaya çıkabiliyor. Bu durumu en aza indirebilmek hedefinde olunmalıdır” dedi.

Sonuçta Google Microsoft tarafından geliştirilmiş Openal adı verilen ve 10 milyar dolar harcanan projeye yenik düştü. İnsan cevaplarına en yakın seçenekleri sunabilen sohbet robotu gittikçe büyüyor. Buna karşın Google kendi tasarımında geri adım atma kararı alıyor.

“BÜYÜK SORUMLULUK!”

Cumartesi günü bir gazete ile yapılan röportajda sohbet robotlarındaki tuzaklara dikkatle uyarıda bulunan başkan robotların uydurma yanıtılar verdiğini ifade etti. Alphabet tarafından tasarlanan bireysel robot Bard’ın hafta başında tanıtımı yapılmıştı. Şirkete 100 milyar dolara mal olan bu tasarım tanıtım videosunda talep edilen bilgilerin dışında veriler paylaştı. Kullanıcı testlerinin henüz Bard’ı üzerinde yapılmaya devam ettiği ifade edilmişti. Halka ne zaman açılacak bu konuda henüz bilgi verilmedi.

Başkan Raghavan konu üzerine: “Bu tarz bir faaliyet için acil durumda hissediyoruz. Ancak bu büyük bir sorumluluktur” dedi. Bu süreçte kamuoyunu yanıltarak yanlış bilgiler vermek amacımız değil, diyerek ekledi.

Exit mobile version