Ekonomi

Rekora doğru koşan altına sert müdahale geldi! Altın ithalatı geçici bir süre ile durduruldu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre depremle mücadele kapsamında geçici bir süre ile altın ithalatı durduruldu. Alınan bu karar Ocak ayı başlangıcı itibariyle rekor seviyelere ulaşan altında yeniden düşüş seyrini beraberinde getirebilecek.

Bütün Türkiye’yi yasa boğan Türkiye’nin “Asrın Felaketi” olarak adlandırdığı büyük depremin 10.gününde enkaz altından kurtarılanlar yaralarını sarmaya çalışıyor. Millet olarak deprem bölgelerine gönderilen maddi ve manevi tüm yardımlar arama kurtarma çalışmaları ile destekleniyor. Bu süreçte ekonomik olarak maddi kayıpları azaltabilmek adına belirli makamlar tarafından farklı yaptırımlar uygulanmaya devam ediyor.

EN SON 28 YIL ÖNCE GÖRÜLMÜŞTÜ!

Borsa İstanbul tarafından açıklanan verilere göre kıymetli madenler piyasasında altın ithalatı ilk kez 2023 yılına rekorla başlamıştı. Ocak ayı verileri altındaki rekor artışı ön plana çıkarıyor. 1995 yılından beridir görülmeyen rakamları ortaya koyuyordu.

Altın ithalatı Ocak 2023’te 68.330 kiloya kadar ulaştı. 6 Şubat Pazartesi tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkez üssü olarak meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremin ekonomik olarak zararını engelleyebilmek için ithalatta durdurulma kararı verildiği açıklandı.

KARARIN SEBEBİ NEYDİ?

Depremin ekonomik süreci olumsuz etkisini bir nebze olsun hafifletebilmek adına vadeli altın ithalatında durdurulma kararı verildiği paylaşıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığının cari açıktaki artışın olumsuz etkisini göz önünde bulundurarak böyle bir hamlede bulunduğu ifade ediliyor.

Alınan bu kararın geçici bir süre ile ortaya koyduğu ithalat seyrinin kısa süre sonra eski haline döneceği ifade ediliyor. Şu an için mal mukabele doğrudan ithalatçıya gönderildiği ve malın bedeli daha önceden belirlenmiş vade üzerinden ödendiği bu klasik yöntem geçici bir süre ile tamamen durdurulmuş olundu.