Sağlık

Ekvator Ginesi’nde Marburg virüsü ortaya çıktı! Ülke ilk vakayı onayladı!

Ekvator Ginesi, ilk Marburg virüsü vakasını teyit etti!  Aynı zamanda temas edenleri izlemek, izole çalışmalarında bulunmak ve hastalık belirtilerine sahip olanlara da tıbbi bakım sağlamak adına bölgelere ekipler yollandı.

Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkenin batı kısmındaki Kie-Ntem eyaleti içerisinde en az 9 kişinin ölümünden sonra yapılan ön testlerde, viral hemorajik ateş için pozitif sonuç çıktı. Ülkede bulunan sağlık yetkilileri, bir bölgedeki sağlık yetkilisinin 7 Şubat’ta yapmış olduğu uyarıdan sonra, hastalığının sebebini ortaya çıkarmak için, DÖS’nün de yardımıyla Senegal’de bulunan Pasteur Enstitüsü’nün referans laboratuvarına örnekler gönderildi.

BÖLGEYE EKİPLER SEVK EDİLDİ

İncelenen numunelerden 8 tanesinden biri virüs için pozitif sonuç çıktı, şu ana kadar da ateş, yorgunluk, kanlı kusma ve ishal benzeri belirtileri olan 9 ölüm ve 16 şüpheli vaka da bildirilmiş oldu. Ülkede acil durum için gerekli müdahalenin hızlı bir şekilde yapılmasına yönelik çalışmalar devam ederken, DSÖ de bölge içinde görev verdiği uzmanlarla bu konuda yardımcı olmakta.

DSÖ, numune testi için laboratuvar eldiven çadırlarından hariç, 500 kadar sağlık personeli için de kişisel bakım ekipmanı barındıran viral hemorajik ateş kitlerinin sevkiyatı için kolaylaştırıcı bir adım atacak.

DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, Marburg’un oldukça bulaşıcı olduğunu söyledi. Ülkedeki yetkililerin hastalığı tespit etmekteki hızlı ve kararlı olan eylemleri sonucunda, acil durum için müdahale hızlıca hayata geçirilebilir. Bundan dolayı hayatları kurtarabilir ve mümkün olduğunca en kısa sürede de virüsün önüne geçebiliriz, açıklamasında bulundu.

VİRÜS NASIL BULAŞIR

Kamerun, 11 Şubat tarihinde ülkenin Kie-Ntem eylaeti içerisinde 8 Şubat tarihinden bu zamana çok sayıda ölüme sebebiyet veren ve henüz net bir şekilde tanımlanamayan hastalık sebebiyle iki ülke arasındaki sınırda geçiş kısıtlaması yaptığını duyurdu.

Ebolanın yakın akrabalarından olduğu söylenilen Marburg virüsü, ilk defa 1967 yılında Almanya’nın Marburg şehrindeki bir laboratuvarda tespiti yapılmıştı. Bu virüs meyve yarasaları yoluyla bulaşmaktadır. Enfekte olan kişilerden de vücut sıvısı ya da temas yoluyla bulaşma ihtimali vardır.