ABD’nin yatırım bankası Goldman Sachs deprem etkisinin Türkiye ekonomisine etkisini paylaştı! “Beklenen olmayabilir!”

Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrası ortaya çıkan can kaybı sayısı durmaksızın artıyor. 7 günlük milli yas sürecinin ardından 10 ilde arama kurtarma çalışmaları sürerken çok sayıda can ve mal kaybına neden olan bu depremin incelemesi ekonomik verilerle ortaya çıkarıldı. Amerika’nın çok uluslu yatırım bankası Goldman Sachs ekonomistleri tarafından deprem sonrası ekonomik kayba yönelik beklentilerini açıkladı.

“EKONOMİK KAYIP BEKLENENDEN DAHA AZ OLABİLİR!”

10 ilde derinden hissedilen maddi, manevi zarara yol açan depremin etkisi ünlü bankanın ekonomistlerine göre beklenenden daha az olabilecek. Altyapı olarak sağlamlığı bulunan Türkiye’de ekonomik anlamda oluşan hasarını net olarak ifade edebilmenin henüz erken olduğunu dile getiren ekonomistler daha önceki deprem verileri ile karşılaştırdıklarında özellikle stoktaki sermayelerin varlığı sebebiyle ekonomik etkilenmenin derinden olmayacağı ifade edildi.

Ünlü bankanın ekonomistleri Clemens Grafe ile birlikte Başak Edizgil yaşanan deprem sonrası maddi hasara yönelik bir paylaşımda bulundu. O paylaşımda 1999 yılında gerçekleşen Marmara depremindeki süreç ve karşılaştırmalar yer alıyordu. “Asrın felaketi” olarak adlandırılan bu depremde beklenenin aksine şaşırtacak şekilde ekonomik kaybın daha az olabileceği ifade edildi.

GOLDMAN SACHS EKONOMİSTLERİNİN NOTU…

Goldman Sachs ekonomistleri depremin maddi hasarı için şu sözleri paylaştı: “1999 yılında gerçekleşen Marmara depremindeki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verilerindeki pay şu anki deprem kıyaslandığında 3 katı daha büyük bir alana hitap ettiği söylenebilir. Yapılan akademik çalışma sonrası depremin maliyetinin Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın sadece %1.2’sine denk geldiği görüldü.

Elde edilen bu veriler bölgedeki büyüme payı düşünülerek hesaplanıyor ve ortaya çıkan sonuçta gerçekleşen depremin maliyeti Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın sadece %1’inin oldukça altında bir rakama denk geldiği fark ediliyor” dendi. Bu farklılıktaki en önemli sebep ise kurum tarafından düşülen notta açıklanıyordu. Ülke içerisindeki yardım çalışmaları ve yeniden inşa için verilen organize çabanın etkisi uzun vadede riskleri ortadan kaldırıyordu.

Exit mobile version