Deprem izolatörü ne işe yarar? Raylı sistem bina deprem için ne kadar dayanıklı?

Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrasında birçok terim de gündeme geldi. Daha tedbirli olmak adına yapılacaklar merak konusu oldu. Yaşanan şiddetli depremlerden sonra, deprem izolatörü, raylı sistem binanın ne olduğu oldukça merak edilip araştırma konusu oldu.

Güneydoğu’yu etkisi altına alan şiddetli depremler pek çok hasara neden oldu. Binaların çökmesiyle de birçok vatandaş göçük altında kaldı. Göçük altında kalanlar için arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Ancak bu deprem tedbir konusunda bir çok terimi de gündeme taşıdı.

Kahramanmaraş’ta yaşanan şiddetli depremler civar 10 ilde de büyük yıkımlara neden oldu. Birçok bina, yapı çökerken geriye kalanlar da hasar aldı. Birçok vatandaş göçük altında hayatını kaybederken, kimi vatandaşlar da arama kurtarma ekiplerinin yardımıyla hayatta kalmayı başardı.

DEPREM İZOLATÖRÜ

Meydana gelen depremlerden sonra, binaların, yapıların deprem için nasıl daha korunaklı olacağı da merak edilen konular arasında yerini aldı. Tüm vatandaşların gündeminde, binaların nasıl daha tedbirli olarak depreme hazırlıklı olmasa gerektiği yer aldı. Gündeme deprem izolatörü ve raylı sistem binalar geldi.

Deprem izolatörü, yapıya uygun olan kat ya da zeminde bulunmakta olan kolonlara yerleştirilen yatay hareketi olan sismik izolatörler, depremin şiddetinin azaltılması için yardımcı olmaktadır. Yapıda uygun görülmüş olan kata, kolonlara yada betonarme perdelere yerleşimi yapılan sistemler, deprem ile yapı arasındaki meydana gelecek olan direkt teması kesmiş oluyor.

Böylece yapılar deprem için daha korunaklı olmakta.

RALI SİSTEM BİNA NEDİR?

Raylı sistem binanın nasıl olduğu da gündeme gelen konular arasında yer aldı. Japonya’da oldukça yaygın olarak kullanılmakta olan raylı sistemli binalar Kahramanmaraş depremi sonrasında, vatandaşların gündeminde yer aldı. Bu binalar, rayların üstüne inşa edilmekte. Deprem sırasında binalar, yer kabuğundan bağımsız olarak, ray üstünden hareket edilmekte. Ray üstünden sağ sola sallanan binada, sallantının şiddeti azalmış olmakta.

SİSMİK İZOLATÖR

Bu izolatörler, sarsıntı yoğunluğunu %80 oranından azaltmakta. Kimyasallar, pas gibi durumlara karşı da korunaklı, 60 yılda kullanımı vardır.

Exit mobile version