SPK “Borsa İstanbul geçici olarak durduruldu!” Piyasalarda OHAL etkisi…

Borsa İstanbul deprem sürecinde kayıplarına devam ediyor. Dün sabah saatlerinde SPK tarafından aracı kurumlarla beraber toplantı yapıldı. Hafta sonuna kadar Borsa İstanbul’un kapalı olarak hizmetini sürdürmesine karar verildi.

Dün alınan yeni karar ile deprem bölgesi olan 10 il için OHAL ilan edildi. OHAL borsayı etkileyecek mi? Uzun vadede nasıl bir piyasa ortaya çıkacak? Uzmanlar tüm bu soruları yanıtladı.

O GÖRÜŞMEDE HANGİ KARARLAR ALINDI?

SPK borsadaki sert düşüşler neticesinde aracı kurumları da bir araya toplayarak bir görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşme sonrasında Borsa İstanbul’un hafta sonuna kadar geçici olarak işleme kapatılması kararı verildi. Varlık fonunun hisselerini geri alması, brüt takas uygulanması, şirketlerin geri alım süreçlerinde desteklenmesi kararı da verildi.

BORSA İSTANBUL NEDEN DURDU?

Konu ile ilgili açıklama gecikmedi. Tüm Türkiye’nin gündeminde olan büyük felaket sürecinde borsanın işlemlere kapatılmasının yatırımcılar açısından daha uygun olduğu bildirildi. Uzmanlar SPK’nın almış olduğu bu kararın aslında sert hareketlere yönelik olmadığını ifade etti. Uzmanlara göre küçük yatırımcılar mağdur olmaması için panik havasının bir nebze dağılabilmesi için yapılmıştı.

Uzmanlar yatırımcıları da uyardı. Özellikle küçük yatırımcılara dikkat çekerek; “Panikle hareket etmeyin” dedi. Piyasadaki panik havası dağıldığı anda işlemler normalleşecektir, ifadesi kullanıldı. Pek çok kişinin aklındaki o soru OHAL borsayı ve ekonomiyi nasıl etkileyecek? oldu.

1999 TARİHİNDEKİ OHAL’DE NELER OLDU?

Uzmanlar daha önceden yaşanmış olaylara dikkat çekerek 1999 depreminden sonraki OHAL sürecine işaret etti. Borsa İstanbul 9 gün boyunca işlemleri o dönemde kapatılmıştı. Türkiye ekonomisinin yaklaşık %50’sinden fazlası depremden etkilenmişti. Bu sebeple uzmanlar Kahramanmaraş depremi ile 1999 depremini kıyaslamanın doğru olmadığını ifade etti.

O dönemlerde daha çok derinden etkilemişti. Bu etkilenmenin sebebi ile borsadaki düşüşler anlamlandırılabiliyordu. Ancak şu andaki tabloya bakıldığında depremin etkilemediği çoğu şirketin dahi hisselerinde ciddi oranda kayıpların yaşandığı fark ediliyor.

Exit mobile version