Türkiye’nin fay hatları neler? AFAD Türkiye’nin fay hatlarını açıkladı! İşte merak edilen yerler!

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde ki 7.7 şiddetin meydana gelen deprem sonrasında akıllara Türkiye’nin deprem risk haritası geldi. AFAD tarafından paylaşılan bu haritayla birlikte Türkiye’nin deprem riski gözler önüne serildi. Doğu Anadolu fay hattına dair de bilgiler paylaşıldı. Türkiye’nin fay hatları neler? Merak edilen fay hattı haritası detayları…

AFAD tarafından Türkiye’nin deprem riski haritası yayınlandı. Meydana gelen 7.7 şiddetindeki deprem sonrasında gözler fay hattı haritasına çevrildi. Nereden hangi fay hatlarının geçtiği merak konusu olurken, Doğu Anadolu fay hattının da nerelerden geçtiği paylaşıldı.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI NERELERDEN GEÇİYOR?

Doğu Anadolu fay hattı, ülkenin doğusunda olan doğrultulu bir fay hattı. Anadolu Levhası ile kuzeye doğru hareket etmekte olan Aral Levhası arasındaki dönüşüm tipi tektonik sınırı meydana getirir. Doğu Anadolu fayı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey ucunda yer alan Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlar Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi’nden kuzeydoğu yönünde sona erer.

Bu fay hattı, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Bingöl, Elazığ, Muş’a kadar devam edip, Erzincan’dan itibaren Kuzey Anadolu Fay hattı ile birleşmektedir.

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’ye ait deprem tehlike haritası yenilenerek 18 Mart 2018 tarihli RG’de yayımlandı, 1 Ocak 2019’da ise yürürlüğe alındı.

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ YERLER

İzmir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, Bolu, Kırşehir, Bartın, Hatay, Karabük, Tokat, Çankırı, Amasya, Erzincan, Çanakkale, Tunceli, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt olarak kayda geçti.

İKİNCİ DERECEDE RİSKLİ YERLER

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2.bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak olmak üzere Tekirdağ, Zonguldak, Afyon, Antalya, Kars, Erzurum, Ardahan, Iğdır, Batman, Elazığ, Diyarbakır, Eskişehir, Adana, Kütahya, Malatya, Çankırı, Uşak, Çorum, Ağrı.

ÜÇÜNCÜ DERECEDE RİSKLİ YERLER

Antalya, Eskişehir, Edirne, Tekirdağ, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Samsun, Ordu, Giresun, Şanlıurfa, Artvin, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep kimi yerler, Sivas, Gaziantep, Gümüşhane, Kayseri, Bayburt Çorum, Yozgat, Ankara, Konya, Mersin ile Nevşehir

Exit mobile version