Teknoloji

1.6 Milyar değerindeki ‘uçan yat’ tanıtıldı! Tam 140 kilometre hız!

Lazzarini Design Studio, 74 metrelik foling süperyat konseptini görücüye çıkardı. Süperyat, Plectrum adıyla tanıtıldı. Yüksek süratlerde hydrofoil kanatları ile sudan yükselerek sürtünmeyi en aza indiriyor. Bu özelliği ile yüksek performans ile yüksek verimliliği de sağlıyor.

Henüz konsept aşmasında olan Plectrum adında lüks yat oldukça ilgi gördü. 74 metre uzunluğunda ve 70 milyon pound (1.6 milyar lira) değerinde başlangıç fiyatına sahip lüks hayat henüz konsept aşamasında bulunuyor. Ancak konsept aşmasında olmasına rağmen şimdiden büyük bil ilgi odağı oldu. Lazzarrani Design Studio’nun tanıtımını yaptığı yar 140 kilometreye kadar hız yapabiliyor.

Yat aynı zamanda su üzerinde adeta uçabilmesine sağlayan hydrofoil tasarımına da ev sahipliği yapıyor. Bu sayede de gövde, hızla hareket ederken suya teması olmuyor ve sürtünme kuvveti de ortadan kalkmış oluyor. Yatın arka tarafı iki araçlık bir garaja ve bünyesinde de helikopter hangarı ile yanın da deniz araçları için bir açılır park yeri mevcut. Bu süper yatı özel kılan en önemli özelliği ise hydrofoil sistemi, yolculuk şartlarına ve gereksinimlerine göre ayarlaması yapılabiliyor.

GENİŞLİĞİ 20 MERTEYE KADAR ULAŞABİLİYOR

Aynı zamanda kenarında bulunan kanatçıklar, yüksek hızlarda yat gövdesinde 2.5 metre yana doğru açılma yapabiliyor. Yatın genişliği de tam açıklıkta toplam olarak 20 metreye kadar ulaşma özelliği bulunuyor. Süper yat, toplam da 15 bin beygir güç üreten ve hidrojenler çalışan üç farklı motordan da güç almaktadır. Konsept süper yat Plectrum’un, seyir ihtiyacına göre de kanatlarında değişiklik yapılabiliyor. Süper yatın kanat açıklığı demirdeyken 12 ile en yüksek süratte ise 25 metre aralığına kadar değişim sağlıyor.

2025 YILINDA DENİZLE BULUŞMASI BEKLENİYOR

Süper yatın tasarımında karbon kompozit malzemelerde bulunuyor. 75 knot gibi akıl almaz bir sürate de erişebileceği hesaplandı. Plectrum ilk üreten modellerin 2025 yılında denizle buluşması beklentiler arasında yer alıyor.

Süper yat şimdiden ilgilileri için oldukça merak konusu oldu. 2025 yılında gelecek olan süper yatı heyecan içinde bekliyorlar.