İngiltere Merkez Bankası yeni faiz kararını açıkladı! Açıklanan karar sonrasında son 15 senenin en yüksek oranı ortaya çıkmış oldu!

İngiltere Merkez Bankası (BoE) faize ilişkin kararını paylaştı. Açıklanan karar son 15 senenin en yükseği oldu. Ayrıca banka beklentilere paralel olarak da faizi 50 baz puan arttırırken daha çok artışın olabileceğine dair de sinyal verdi.

İngiltere Merkez Bankası politika faiziyle ilgili değişimler yaptı. Merkez Bankası politika faizini %4 oranına çıkardığını açıkladı. Böylelikle uygulanan faiz oranı da yükselmiş oldu. Faiz oranı son 15 senenin en yüksek oranına çıkmış oldu. Ekonomistlerin beklentisi ise faizin 50 baz puan artış göstererek %3.5 seviyesinde %4’e kadar çıkarılmasına dairdi.

İKİ ÜYE FAİZİN SABİT KALMASINI İSTEDİ

Açıklanan karar metnin de ise enflasyon riskinin ciddi bir oranda yukarı yöne doğru evrildiği mesajı açıklandı. Metinde kalıcı enflasyonun daha çok sıkılaştırma gerektirebileceği de açıklanan bilgiler arasında oldu.

Toplam dokuz üyesi bulunan Para Politikası Kurulu’nda 7 üye ise faizlerin 50 baz puan artırılmasına yönelik oy kullandığı açıklandı. Ancak iki üye ise faizlerim sabit kalmasını yönelik oy kullandı.

İngiltere Merkez Bankası’nın yaptığı son artışla beraber 2021 Aralık’tan bu zamana kadar faiz artışı devam etmiş oldu. 2021 yılının aralık ayından bu zamana kadar faiz artışı 10.defa yapılmış oldu.

Yapılan son artışla beraber de politika faizi 2008 senesinden sonra en yüksek orana çıkmış oldu. Son 15 senenin en yüksek politika faizi görülmüş oldu.

BANKALARDAN FAİZ PUANI ARTIŞI

İngiltere Merkez Bankası’nın açıklanan faiz kararından sonra da banka, beklentilere yönelik olarak faizi 50 baz puan artırdı. Bu konuda daha fazlası olabileceğine dair sinyalleri de yaktı. Bankaların bundan sonraki faiz puanın da ne kadar bir artış yapacağı da merak edilen konular arasında yer aldı.

Açıklanan politika faizi sonrasında yaşanacak gelişmelerin takibi sürüyor. Son 15 senenin rekor seviyesine ulaşan faiz seviyesi, bankaların puanında da etkili oldu. Artan banka puanlarına yenileri de eklenecek mi? Bankalardan gelen sinyaller artacağı yönünde oldu.

Exit mobile version