Ekonomi

EYT düzenlemesi komisyonda ilk kez görüşüldü! O isim kritik tarihi sonunda paylaştı!

Emeklilik mağdurları için EYT düzenlemesi Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından görüşülmeye başlandı. Kanunun teklifinin ilk görüşmeleri bir sonraki hamleyi heyecanla merak ettirdi. Konu üzerine Ak Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan tarafından net tarih verildi.

Emeklilikte yaşa takılanlar için sona doğru yaklaşılıyor. Plan ve Bütçe Komisyonu düzenleme üzerinde çalışmalarını bugün ilk kez gerçekleştirdi. Gündemde ise “Yaş şartı kalktı fakat neden prim şartı hala duruyor” tartışmaları devam ederken beklenen o tarih verildi.

KRİTİK GÜN BELLİ OLDU!

Ak Parti Grup Başkan Vekili tarafından yapılan açıklamada EYT düzenlemesinin önümüzdeki hafta Salı günü meclise gelerek genel kurula taşınmasını planladıklarını ifade etti. Plan Bütçe Komisyonunun bugünkü görüşmelerinde protestolar hakimdi. Muhalefet tarafı düzenlemelerde eksiklik olduğunu savunarak bu teklifi protesto etmek istedi.

EYT’den faydalanmak isteyenlerin Resmi Gazetede yapılacak açıklamayı beklemesi gerekiyor. Yapılacak ilk açıklamanın hemen ardından şartları yerine getirenler herhangi bir süre sınırı olmadan online platform E-devlet aracılığı ile ya da SGK şubeleri üzerinden başvuru yapabilecek. EYT’den faydalanmak isteyen tüm işçiler için başvuru dilekçesi tamamlanmalıdır.

İLK MAAŞ NE ZAMAN YATACAK?

Başvuru sürecinde tüm şartları karşılayanlar; iş başlangıç tarihi uyanlar ile prim ödemesini tamamlayanlar için hak kazanılıyor. Emeklilik hakkı kazanacak tüm vatandaşlar için bağlanacak aylığın Mart ayını bulması bekleniyor.

EYT düzenlemesinin bütçesel olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna maliyet oranı 194,4 milyar TL’yi gördü. EYT kapsamında başlangıçta 2 milyon 250 bin vatandaş bu faydadan yararlanabilecek. İlerleyen aşamada bu rakam gittikçe çoğalacak. Bağkurlulardan 619 bin kişi, Emekli Sandığı mensuplarından 669 bin kişi, ssk’lılardan ise 3,5 milyon emekli çıkarılacak.