Kars’taki 2023 Kış Tatbikatı görkemli bir kapanış ile tamamlandı!

Kars’ta düzenlenen 2023 Kış Tatbikatı tüm görkemi ile sona erdi. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından planlanan tatbikat, 17 farklı ülke tarafından izlendi. 2023 Kış Tatbikatı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Gürcistan, Azerbaycan Savunma Bakanlarının da katıldığı bir törenle görkemli bir kapanışa şahit oldu. Tatbikat sırasında bugüne kadar hiç görülmemiş silahlar ve savunma cihazları ilk kez gösterildi.

Tatbikat sırasında seyyar olarak hizmetini sunan mutfak alanında pişirilen çorba ve ekmekler bölgedeki bakanlara ve davetlilere ikram edildi. 18 Ocak tarihinde Kars’ta başlatılan Kış Tatbikatı Azerbaycan, Gürcistan, Bosna-Hersek, Kosova, İtalya, Kazakistan, Almanya, Özbekistan, Etiyopya, Bahreyn, Kırgızistan, Kuveyt, Katar, Malezya, Moğolistan ve Birleşik Krallık tarafından izlendi. Personel ekip içerisinde 2 bin 113 Türk, 189 yabancı olarak hünerlerini sergiledi.

HAVA SIFIRIN ALTINI GÖRDÜ!

Tatbikat sırasında 45 farklı türde 651 araç ile farklı çaplarda 865 silahın tanıtımı yapıldı. İlk kez duyulan ve görülen silahlarda oldu. Kış şartlarının en derinden hissedildiği bu bölgede nefes kesen gösteriler hiçbir sorun yaşanmadan son buldu. Havanın sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü dahi görüldü.

Komandolar “Komando marşını” okurken duygulanan Hulusi Akar: “Allah Türk komandosunu korusun” dedi. Kurtarma çalışmalarında kullanılan köpekleri sevdi. Soğuk hava şartlarında oluşturulmuş İgloları inceledi. Arama kurtarma timinin çalışmalarını tek tek gözledi.

O CİHAZLAR HİÇ GÖRÜLMEDİ!

Tatbikat sırasında İHA’ya ait mini İKA sistemi adı verilen COMODO ve AKROP sistemleri de keşfedildi. Proton isimli dedektör Serçe 2 ve TOGAN isimli 2 adet mini İHA, Havan elektronik tevcih sistemi, KN12 Nişancı tüfeği, -25 dereceye kadar vücudu koruyan kış kıyafetleri, Yeni nesil hava savunma sistemleri tanıtıldı. Tatbikat bölgede yapılan hava hücum harekatının bomba atar gösterisi sonrası tamamlandı ve sona erdirildi.

Exit mobile version