Gündem

Geçen yaz Türkiye’ye gelecek olan bu gemi son anda iptal edilmişti! Asbest yüklü geminin son durumu açıklandı!

Bir zamanlar Türkiye’nin gündeminde olan tonlarca asbest yüklü geminin son durumu ortaya çıktı. Gelen habere göre Brezilya donanması, geminin su almaya başladığını söyledi. Geminin Atla Okyanusu’ndan bilinçli bir şekilde batırılacağı açıklandı.

Geçen yaz ülke gündemine oturan haberlerden biri de tonlarca asbest yüklü olan geminin Türkiye’ye gelecek olmasıydı. Tonlarca asbest yüklü olan bu geminin adı Sao Paulo’ydu. Yola çıkan bu geminin taşıdığı tonlarca asbest, birçok sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden olmuştu.

Brezilya’dan yola çıkarak, Türkiye’ye gelecek olan asbest yüklü gemi için pek çok tepki gelmişti. Gem sivil toplum kuruluşları hem de pek çok çevreci vatandaş bu gemi için tepkisini ortaya koymuştu.

Ülke gündemine oturan bu haber sonrasında, gelen tepkiler geminin iptal edilmesine yol açtı. Gelen tepkilerden sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, gereken işlemleri yaparak, gemi için verilen onayın iptal edilmesini sağladı.

İptal edilen gemiden sonra, bu konuda gündemden düştü. Çevreci tepkiler bu konuda işe yaradı. Bakanlık tarafından, Brezilya’dan yola çıkarak gelecek olan asbest dolu gemi iptal edildi.

GEMİ SU ALMAYA BAŞLADI

Asbest dolu gemi için Brezilya Donanması bakın ne karar aldı. Brezilya Donanmasından alınan karara göre, asbest yüklü olan Sao Paulo adındaki bu gemi, bilinçli bir şekilde batırılacak. Bir zamanlar Türkiye için yola çıkan ancak iptal edilen geminin su almaya başladığı açıklandı. Bundan dolayı gemi Atlas Okyanus’una götürülerek bilinçli bir şekilde batırılması sağlanacak.

Konuya dair Brezilyalı yetkililerden açıklama geldi. Yetkililer, 1960 yıllarından kalmış olan bu geminin artık su aldığını ve batma tehlikesinin bulunduğunu belirttiler. Brezilya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na göre artık yapacak bir şey kalmadı, Sao Paulo’nun kıyıdan 350 km uzağa çekilip ve 5000 metre bir derinlikte batırılacak.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı; su yüzeyindeki durumunun kötüye gittiği ve batmasının artık kaçınılmaz olduğu, gövdesinden ayrılıp planlı bir şekilde batırılmasından başka alternatif yok.