Editörün SeçtikleriGündemSağlık

Fahrettin Koca son dakika duyurdu: Strep A virüsü belirtileri açıklandı! Biri bile varsa hemen hastaneye koşun

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan son dakika açıklaması geldi. Son dönemlerde gündemde olan Strep A virüsüne ilişkin açıklama yapan Bakan Koca az sayıda da olsa vakaların bildirildiğini açıkladı. Belirtileri tek tek sıralayan Koca’nın açıklaması ve uyarıları haberimizde:

Geçtiğimiz günlerde Strep A virüsü Türkiye’de can almıştı. Durumun bu kadar ciddi olmasıyla birlikte vatandaşlar Strep A virüsü belirtilerini araştırmaya başladı. Bakan Koca belirtileri sıralayarak durumun fark edilmesiyle hemen 112’ye başvurulması gerektiğini söyledi.

KISMEN HAFİF ENFEKSİYONLAR

Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Koca şunları söyledi:

“Eylülden beri bazı Avrupa ülkelerinde A GRUBU BETA-HEMOLİTİK STREPTOKOK VAKALARI bildirilmektedir. Ülkemizde de AZ SAYIDA vaka bildirilmiştir. A grubu beta-hemolitik streptokok enfeksiyonlarının çoğu boğaz iltihabı veya ciltte enfeksiyon şeklinde ve kısmen hafif enfeksiyonlardır.

HASTALIĞI ÖNLEMENİN YOLU

Hasta kişilerin öksürme ve hapşırmasıyla yayılan damlacıklara doğrudan maruz kalmakla veya mikrobun yayıldığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerini yıkamadan ağız, burun veya göz temasında da kişi hastalığı alabilir. EN İYİ ÖNLEME YOLU, ELLERİN SIKÇA SABUN VE SUYLA YIKANMASIDIR.

BU BELİRTİLER VARSA HASTANEYE KOŞUN

İlaç tedavisine başlandıktan 24 SAAT SONRA bulaşıcılık artık söz konusu değildir. ÇOCUĞUNUZUN ani başlayan ateşi ve boğaz ağrısı var ve ateş düşürücüye rağmen düşmüyor, kötüye gidiyorsa; normalden çok daha az besleniyor veya sıvı almıyorsa, nefes almakta zorlanıyor, vücudunda hızla yayılan döküntüler varsa hemen 112 Acili arayın veya Acil Servise başvurun”