Gündem

Rusya’nın hamlesi etkili oldu! Doların tahtı sallanıyor! Bu düşüş en son 1998 yılında görüldü!

Ticarette dolarsızlaşma süreci tüm dünyayı etkisi altına almaya başladı. Rusya’nın başlattığı bu girişim Güney Afrika ve Çin’de ses getirmişti. Ardından sürece Suudi Arabistan’da eklendi. Brezilya ve Arjantin’de bu sürece katıldığını ifade ettikten sonra 8 ülkenin katılımı ile doların tahtı şimdiden sallanmaya başlandı.

EN BÜYÜK DESTEKÇİ RUSYA!

Doların değer kaybettiği bu günlerde Merkez bankalarındaki döviz rezervlerindeki düşüş gözlerden kaçmıyor. Açıklanan verilere göre 25 yıl önceki düşük seviyelere dönüldü. Bu seviyelerin başlangıcı ise 2021 yılının son günlerini etkisini göstermişti. Doların piyasalardaki payı %11 düşüş yaşamış ve %59’a kadar gerilemişti.

İlk kez 2008 yılındaki küresel kriz döneminde başlatılan dolarsızlaşma projesi Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş döneminde hızlandı. Ticaret sürecinde doların payını azaltmak isteyen devletlerin başında Rusya ön plana geliyor. Dolarsızlaşma sürecinin en büyük destekleyicisi Rusya oldu. Son 10 yıldır Çin ile yapılan tüm anlaşmalarında doların kullanımını gittikçe azaltmaya başladı.

“DOLAR DÜNYANIN PARA BİRİMİ OLMAYABİLİR!”

2022’nin 3.çeyreği itibariyle ihracat ve ithalattaki doların payı %51,7 iken %33,9’a kadar gerilemiş oldu. Bir önceki yıla göre kıyaslandığında düşüşün seyri fark ediliyordu. Putin Eylül 2022’de bu süreci devam ettireceğini ve buna yönelik yeni adımların da atılacağını ifade etmişti.

29 Ocak 2023 tarihinde Amerika Kongre Üyesi olan Tayler Green: “Rusya ve Ukrayna savaşındaki en büyük faydayı Çin sağladı. Dolar dünyanın artık para birimi olmayabilir” dedi. Bu süreç dolara alternatif olabilecek yönelimleri de beraberinde getiriyor. İlk adım ise Latin Amerika’dan geldi. Brezilya ve Arjantin “Sur” adı verilen yeni bir para birimini yürürlüğe koydu. Her iki ülke: “Ticarette ortak para birimi doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz” açıklamasında bulundu.