Ticaretle uğraşanlar dikkat! Gözden kaçan ufak detaylar yeni kanunda idari para cezasına dönecek!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Borsalar Kanunu düzenlemesi Resmi Gazetede bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Perakende ticarette oluşabilecek haksızlığı önleyebilmek adına caydırıcı olacak idari para cezalarının verileceği de duyuruldu.

Ticari faaliyette bulunacak olan kişiler için daha sıkı tedbirler alınmaya başlandı. Perakende ticarette haksızlığı önleyebilmek amacıyla üretici, perakende işletmeci ve tedarikçi arasında yaşanan ticari  ilişkinin kuralları yeniden düzenleniyor.

İŞTE O DEĞİŞİKLİKLER…

Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenmiş Lisanslı Depo işletmeciliği lisans süresi 2 yıl iken 3 yıla çıkarıldı. Toptancı hallerinde tahsis sahiplerine sunulan 12 yıllık kiracılık hakkının 18 yılı olmasına karar verildi. Doğalgaz altyapısını kurmak ve işletebilmek için işleticinin yetki ve sorumluluğu gerekecek. İşleticinin haberi olmadan doğalgaz ihtiyacı farklı şekilde karşılanmak istendiğinde buna izin verilmeyecek. Vergi mükellefiyet bilgisi kapalı olanların tüm Sanayi ve Ticaret Odası ve Borsa üyelerinin üyelikleri askıya alınabilecek.

MÜŞTERİNİN FAYDASINA OLACAK!

Yapılan bu yeni düzenleme hizmetten faydalanan müşteri içinde büyük avantaj oluşturacak. Herhangi bir işletme tarafından mal ya da hizmeti almaya zorlanmak, kampanyalı satışı istemeyen vatandaşa zorla bu tutarı yansıtmak artık suç sayılacak. Ticari ilişkilerin yazılı ya da elektronik ortamda muhakkak ki sözleşme ile belirlenmesi isteniyor. Özellikle belirlenen hükümlerde tek taraflı değişiklik yapma yetkisi olduğu fark edilirse cezai hükmü olacak.

Ürünü etkilemeyen ek ödemelerin faturaya yansıtılması, hizmetin türü ya da bedeli sözleşmede var olmadığı halde ek prim alınması gibi durumlar için daha sıkı önlemler getiriliyor. Üretim tarihinden itibaren 30 günlük süreçte bozulabilecek her türlü gıda ürünün siparişinde teslim tarihinden önceki 30 gün içinde iptal etme şansı verilecek. Burada karşı tarafın kusurundan kaynaklanan durumlar hariç tutulacak.

Ticari kanunda belirlenen tüm bu farklılıklar 1 Ocak 2024 tarihinde geçerli olmaya başlayacak.

Exit mobile version