Ekonomi

Kamu çalışanlarına zam mı geliyor? Çalışanların zam isteği Bakanlığa ne zaman sunulacak?

Kamuda çalışan 700 bin işçinin zam talebi Bakanlığa sunulacak! 2023-2025 döneminde yapılacak olan zammın belli olacağı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’ne yönelik talepleri değerlendirmek için yarın toplantı olacak. Toplantı sonrası zamla alakalı son detaylar yeni haftayla beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunumu yapılacak.

TÜRK-İŞ, kamuda çalışanların alacağı ücretlere gelecek olan zammın belirleneceği protokole ilişkin istekler yarın netleşmiş olacak.  Toplamda 700 binden fazla çalışanı ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç işlemeye devam ediyor.

PEK ÇOK KAMU VE KURULUŞ ÇALIŞANINI İLGİLENDİRİYOR

Birçok kamu ve kuruluşunda çalışan işçiler bu haberi yakından takip ediyor. Karayolları, demiryolları, şeker fabrikaları, il özel idareleri, elektrik üretim santralleri bu kuruluşlardan birkaçı olarak yer alıyor.

TÜRK-İŞ bünyesinde Kamu Koordinasyon Kurulu, kamu çalışanlarının maaşlarına 2023-2025 döneminde yapılacak olan zammın açıklanacağı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’ne ilişkin istekleri neticelendirmek için yarın tekrardan bir araya gelecekler.

Yapılacak olan toplantı sonrasında, son düzenlemeler yapılıp kamu işçisinin zam isteğini içeren metin, hafta başından itibaren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunulup, neticelenmesi beklenecek.

ZAM TALEBİ NE ZAMAN SUNULACAK?

TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ağar, 2021 yılında imzalanan protokol kapsamınca sözleşmenin bir bölümünün ocak ayı içerisinde bittiğini kalan kısmının da mart ayı içerisinde sona ereceğini söyledi. Aynı zamanda, bakanlığa sunulacak olan isteklerin büyük bir kısmını belirlediklerini, kalan kısımları içinde en kısa zamanda tamamlayacaklarını söyledi.

Bakanlığa sunulacak olan ortak metnin son düzenlemesi için HAK-İŞ ile iş birliği içinde olduklarını söylerken, bu kapsamda ilk defa beraber olduklarını ifade etti. Sürecin faydalı ve verimli geçtiğini belirtti. Bu hafta sona ermeden mali ve sosyal hakları kapsayan istekleri netleştirdikten sonra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na metnin sunulacağını açıkladı.

Ayrıca, ortalama olarak 3.5 milyon memur ile 2.5 memur emeklisinin maaşlarını gelecek olan zam oranının da belli olacağı 2024-2025 senelerini içine alan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri de 1 Ağustos 2023 tarihinde başlayacak.