SMA tedavisinde yeni bir ilaca onay verildi! Tedavide kullanılan ilaçların sayısı 2’ye çıktı!

SMA hastalarının tedavisi için yeni adım atıldı. Hastalıkta kullanılacak olan ilaçların sayısı arttırıldı. SMA Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca arasından gerçekleşen toplantı sonrasında yeni ilaç açıklandı.

İkili arasında yapılan toplantı sonrasında SMA hastaları için yeni bir ilaç daha eklendi. Tedavi rehberinde bulunan ilaçların sayısı böylece 2’ye çıkmış oldu. SMA Bilim Kurulu, aileler tarafından yoğun bir talepte istenilen Zolgensma ilacı içinse onay vermedi.

SMA Bilim Kurulu tarafından Risdiplam etken maddesi içeren ilacın SMA hastaları için uygulanan tedavi rehberine eklenmesine karar çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında gerçekleşen toplantı da yeni bir ilaca onay çıkmış oldu.

YENİ İLACA ONAY ÇIKTI

SMA tedavi rehberinde kullanılan ilaçlara bir yenisi daha eklenerek ilaçların sayısı ikiye çıkmış oldu. Nursinersen ve Risdiplam ilaçları SMA hastaları için kullanılan ilaçlar arasında oldu.

Bakan Fahrettin Koca, gerçekleşen toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, şurup olarak kullanımı sağlanılan Risdiplam etken madde içeren ilacın ülkeye gelmesi için firma tarafından yasal başvuru işlemlerinin yapıldığını, onay çıkan ilacın ruhsatlandırma işlemlerinde son aşamaya gelindiğini söyledi.

Bakan Koca, ilaçla iliği ruhsat işlemlerinin önümüzdeki günler içerisinde sona ereceğini söylerken, onay çıkan ilacın etkinliği bilinen Nursinersen tedavisinin uygulamasının güç olduğu hastalar için bir alternatif olarak sunulmasına karar alındığını söyledi. Ülke verilerinde olan artışa bağlı olarak Bilim Kurulu tarafından uygulama yöntemleri de yeniden gözden geçirilecek olduğunu ifade etti.

AİLELER İÇİN GEREKEN DESTEK SÜRECEK

Ailelerin yoğun olarak talep ettiği bir ilaç olan Zolgensma için onay çıkmadı. Bu ilaca yönelik değerlendirmelerin devam edeceğini söyledi. Bilim kurulu tarafından bu ilaca henüz onay çıkmadı.

Bakan Koca, Zolgensma adlı ilaç hakkında şu açıklamalarda bulundu; Bilim Kurulumuzca yapılan değerlendirmede talep edilen bu ilacın tedavinin diğer tedavilere üstünlüğü gösteren karşılaştırmalı bir bilimsel değerlendirmenin henüz olmadığını söyledi.

Aynı zamanda SMA hastalarının tedavisi için gerekli tüm desteğin sağlanmaya devam edeceği söylendi. Ailelerin umutlarının suistimal edilmesine izin verilmeyeceği belirtildi.

Exit mobile version