14 milyonu aşkın borçlu için dev af yasasının detayları belli oldu!

Tarihteki en büyük af yasası olarak kabul edilen kanun teklifi için detaylar belli oldu. Yapılandırma kapsamında 14 milyonu aşkın vatandaş aftan faydalanabilecek. 2000 TL’yi aşmayacak borçlar resmen silinecek.

Devlete ait borçları bulunan kişileri kapsayan yeni yapılandırma yasası Meclis Plan Bütçe Komisyonu tarafından görüşmeleri devam ediliyor. Yapılandırma kanun teklifi kapsamında 521 milyar TL’lik harcama yapılacağı ifade edildi.

DAVADA BULUNAN DOSYA SAYISINDA REKOR!

Yapılandırmadan faydalanacak kişi sayısı 14 milyon 156 bin 341’i gördü. Vergi borçlarının yeniden yapılandırılabilmesi ve taksitle ödenebilmesi mümkün hale gelecek. Davaya giden ve yapılandırma kapsamında bulunan vergi borçları 181,2 milyar TL olarak belirlendi. Davada bulunan vergi dosyası sayısı şu anda 215 bin 511’i gördü. Yapılandırma kapsamında SGK prim alacağı bulunanların sayısı da istatistiksel olarak belirlendi. SGK’ya borcu bulunan kişilerin sayısı 14 milyonu aştı.

ÜNİVERSİTELERİNİN KREDİ BORCU FAİZİ SİLİNİYOR!

Yapılacak son yapılandırma teklifi ile SGK alacaklara yönelik 47,8 milyar TL tahsilat yapabilecek. Tahmini vergi borcu tahsilatı ise 43,5 milyar TL’yi görüyor. Yapılandırma kanunundaki en en çok sevindirici haber ise 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan 2000 TL’yi geçmeyen tüm borçların silineceği haberiydi. Devlet bu borçları almaktan vazgeçiyor. Toplamda bu rakam 4,6 milyar TL’yi görüyor.

Yapılandırma kapsamında üniversite öğrencilerinin gecikmiş öğrenim kredisi borçlarının zammının tamamen silineceğinin de altı çizildi. Konuyla ilgili bu faydadan yararlanacak 1 milyon 435 bin 535 gencin bulunduğu tespit edildi. İlerleyen dönemlerde üniversite öğrenimi görmüş ve kredi ödemesi faize düşmüş olan gençler için 4,5 milyar TL’yi bulan gecikme zammının tamamen silineceği de açıkça ifade edildi.

Exit mobile version