ABD ekonomisinde dalgalı seyir! Resesyon endişesi bitti, emtia fiyatları arttı!

ABD ekonomisinde yumuşa mevcut! ABD ekonomisinin yumuşak bir iniş yapabileceği beklentiler emtia piyasasında geçen hafta pozitif bir seyir izlenmesine neden oldu. Dolarda endeksinde meydana gelen gerileme sonrasında ABD’nin ihracatındaki artış, üretim tahminlerindeki düşüş özellikle tarım emtialarını destekler nitelikte oldu.

Bir önceki hafta fiyatlamalarda meydana gelen zorlukları geride bırakan emtia piyasasında geçen haftada yukarı yönlü bir bit seyir hâkim olmuş oldu. ABD ekonomisine dair yumuşak iniş beklentiler doğdu. Bu beklentinler, üretime yönelik olan kesintiler emtia piyasasındaki ürünlerin ihracatındaki yükseliş ve dolara olan talebinde de azalması sonucunda emtia piyasasını destekleten ana unsurlar olarak kayda geçti.

RESESYON ENDİŞEDİ YAVAŞLADI

Tüm dünya üzerinde resesyon endişesi hakimdi. Dünya genelinde belirtilen makroekonomik verilerin resesyon endişesini yumuşatması sonrasında ise emtia fiyatlarında yükselmeler olduğu gözlemlendi.

Çin’de ki petrol, doğal gaz, kömür çıktıları ile elektrik üretiminin geçtiğimiz 20222de önceki seneye göre artış göstermesi de talebi destekleyen unsurlar arasında kendini gösterdi.

Konuya dair analiz yapan uzmanlar, bu hafta merkez bankası kararları ve yoğun makroekonomik veri takviminin takipte olacağını ifade ettiler.

Fed ve ECB’nin politika metinlerdekindeki yönlendirmelerle beraber merkez bankası başkanlarının toplantı sonrası yapacağı açıklamaların öneminde dikkat çekildi. Analistler bu konuya dikkat çekti. Mary ayı içerisindeki toplantıya ilişkin ipuçlarının yatırımcıların odağında olduğunu açıkladılar.

FED VE ECB BELİRLEYİCİ NOKTA OLACAK

Konuya dair analisteler, Fed’in mart ayı içerisindeki faiz artışlarına ara verilip verilmeyeceğine dair soru işaretlerin bulunduğunu söylediler. Fed Başkanı’ndan da konuya dair açıklama geldi. Başkan, yönlendirmelerin yanı sıra Cuma günü içerisinde açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin de piyasa beklentilerini etkilemesine dair ihtimallerin olduğunu dile getirdi.

ECB tarafında ise faiz artışlarına mart ayı içerisinde devam edileceğinin öngörüsünde bulunan analiz uzmanları, buna karşın bakanın nerede faiz artışlarına son verebileceğine yönelik de olası sinyallerin önemli bir konu olduğunu söylediler.

Öte yandan analistler, Fed’in gelecek hafta politika faizini 25 baz puan yükseltmesine de kesin gözüyle baktıklarını açıkladılar.

Exit mobile version