Aracı olanlar dikkat: 4 yıl sonra yeniden başlıyor! Arabası olanlar resmen şoke oldu

Trafiğe çıkan araçların, trafiğe çıkabilmeleri için belirli kurallara uyması gerekiyor. Son dönemlerde araçlarla ilgili gündemde olan bir madde de hurda teşviki ile alakalı. 15 yaşından büyük aracı olanlar için resmen duyuruldu! Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hurda araçların yeniden kullanımı amacı ile kanunun çıkmasını istedi. İşte detaylar..

2019 yılında aracını hurdaya saklayanlara 15 bin TL civarında       hurda teşviki veriliyordu. Ancak teşvikin sona ermesi ile araçların hurdaya ayrılması dönemi de sona ermiş oldu. Palandöken açıklamasında çevre kirliliği ve trafikte tehlike yaratan bu araçların teşvikle yeniden kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

TÜRKİYE EN ÇOK HURDA ALAN ÜLKELER ARASINDA

Palandöken açıklamasında “Kur farkındaki yükseliş sebebiyle hiç kullanılmamış araçların fiyatları artarken vergisiz fiyatı yükselen aracın ÖTV’si de yükseldiği için araç fiyatları katlandı. Bu durum halkımızı ikinci el ve eski araç kullanımına yöneltirken trafikte oluşması muhtemel kazaları da çoğaltıyor. Bunun en önemli sebebi eski araçların trafik kazalarının çoğalıp hem maddi zararlara hem de akaryakıtın boşa harcanarak fiyatının yükselmesine ve yurt dışından lüzumsuz parça satın alınımına sebep olarak ulusal varlık kaybına da sebep oluyor. Buna ek olarak eski araçların hurdaya çıkmaması Türkiye’nin yabancı devletlerden hurda satın almasına neden oluyor. Türkiye en çok hurda satın alan ülkelerden biri haline geldi. Teşvikler sayesinde eski araçlar hurdaya çekilmeli ve hurda satın alımını düşürerek döviz harcanmasının düşürülmesi gerektiğini” belirtti.

İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Trafikte ortalama 26 milyon aracın olduğunu ve bunların 15 yaşından daha eski olduğunu belirten Palandöken, bu noktada teşvikin çok önemli olduğunu belirtti. İnsan sağlığını ve çevrimizi tehdit eden bu araçlar için hurda teşviki gerektiğini söyleyen Palandöken bu durumun ekolojiyi de tehdit ettiğini sözlerine ekledi.

 

Exit mobile version