Editörün SeçtikleriGündemSağlık

Sakın griple karıştırmayın! Vakalar çok hızlı artıyor: Boğaz ağrısıyla başlıyor

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da 3 yaşındaki bir çocuğun ölümüne neden olan Strep A virüsü yayılmaya devam ediyor. Gelen bir son dakika haberine göre Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, vaka sayısının arttığını duyurdu. İşte detaylar ve Strep A salgını belirtileri

Prof. Dr. Çiftçi, başta İngiltere olmak üzere Avrupa’da vaka sayılarında artış görüldüğünü duyurdu. Bazı ülkelerde çocukların ölümüne bile neden olan salgına ilişkin son bilgiler aktarıldı.

Çiftçi, Strep A’nın bakteriyel bir enfeksiyon olduğunu aktardı. Toplumda “Beta” olarak bilinen ve uzun yıllardır görülen bir enfeksiyon olduğunu belirten uzman isim, “Pandemi sonrasında diğer solunum yolları enfeksiyonları gibi Strep-A hastalığını da daha sık görmeye başladık. Strep-A esasında çoğunlukla bademcik iltihabı tablosuna yol açıyor. Hastalığı tanıması da oldukça kolay, çocuklarda ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, baş-karın ağrısı, kusma gibi belirtilerle seyrediyor” dedi.

ZAMANINDA TEDAVİ ÖNEMLİ

Prof. Dr. Çiftçi, hastalığın zamanında tedavi edilmesinin önemli olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Strep-A zamanında tedavi edilmezse daha ağır klinik tablolara neden olabiliyor. Bazı çocuklarda boğaz enfeksiyonuyla birlikte halkımızın ‘kızıl’ hastalığı dediği cilt döküntüsü oluşabiliyor. Bunun haricinde ‘streptokoksik toksik şok sendromu’ veya ‘nekrotizan fasiit’ dediğimiz ciltte yumuşak dokularda ciddi klinik tablolara yol açabiliyor. Bütün vücudu etkileyen oldukça ağır bir tabloyla seyreden dolaşım bozukluğu görülebiliyor. Fakat bunlar nadir karşılaşılan durumlar”

VAKALARDA CİDDİ ARTIŞ VAR

Prof. Dr. Ergin Çiftçi vakalardaki artışa ilişkin, “Ülkemizde Strep-A bildirimi zorunlu hastalıklardan biri değil ama meslektaşlarımız ve kendi gördüğümüz vakalardan biliyoruz ki Strep-A vakalarında bir artış var. Hastalığın invaziv tipleri dediğimiz ağır formlarında da artış yaşandığını biliyoruz. Streptokoksik toksik şok sendromu, kızıl, nekrotizan fasiit ve zatürre gibi hastalığın daha ağır klinik formlarını görüyoruz” dedi.

STREP A BELİRTİLERİNE DİKKAT

Strep A belirtileri ise şu şekilde aktarıldı:

“Ateşi çıkan, hasta olan her çocuk mutlaka doktoru tarafından değerlendirilmeli. Hekimler Strep-A’yı son derece iyi tanıyor, bununla ilgili tanı testleri var. Strep-A antibiyotiklerle tedavi edilebilen bir hastalık. Doktorlar, Strep-A’yı düşündüğünde bununla ilgili uygun tedaviye doğrudan başlayabilecektir. Aileler, çocukların ilaçlarını mutlaka önerildiği şekilde kullanmalı. Hastalık, antibiyotiklerle çok kolay tedavi edilebiliyor. Çoğunlukla, ilk 24 saat içinde ateş düşüyor ve hastalığın bulaşıcılığı da kayboluyor. Fakat verilen tedaviye rağmen ateşi düşmeyen, genel durumu kötüleşen ve özellikle döküntüsü bulunan çocuklar mutlaka yeniden doktora götürülmeli”