36 bin kişi başvurmuştu: Uzaya gidecek ilk Türk belli oldu

Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uzaya gidecek olan adayların belli olduğunu ve belirlenen ismin cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını söylemişti. Uzaya gidecek olan asil adayın askeri pilot olduğu ortaya çıktı. 2 kişi uzaya çıkmadan önce gerekli eğitimleri almak için ABD’ye gidecek.

Bakan Varank, uzaya çıkan ilk Türk astronot için yaptığı açıklamasında şunları söylemişti:

“Adaylarımız belli, yakın zamanda sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla bu isimleri paylaşmış olacak. Türkiye 100. yılında bir vatandaşını uluslararası uzay istasyonuna gönderecek. Bir Türk vatandaşı ay yıldızlı al bayrağımızı uluslararası uzay istasyonunda en güzel şekilde temsil edecek”

36 BİN KİŞİ BAŞVURMUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Milli Uzay Programı kapsamında belirlenen “Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu” görevini başlatması üzerine “uzaya.gov.tr” internet adresinden başvurular kabul edilmiş ve toplam 36 bin kişi Türkiye’nin ilk astronotu olabilmek için başvuruda bulunmuştu.

Gelen bilgiye göre 36 bin başvurudan son 30’a kalacak adaylar belirlendi. Adaylar uzun bir süredir Eskişehir’deki Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uçucu Sağlığı Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde (USAEM) eğitim aldı. 10’u kadın 30 astronot aday arasından son 15 belirlendi.

7 KİŞİ BÜTÜN TESTLERİ GEÇTİ

Daha sonra ise ABD’li ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) sağlık heyetlerinden oluşan bir ekip tarafından son 7 kişilik liste hazırlandı. 7 adayın bütün aşamalardan geçtiği ancak nihai kararın Erdoğan tarafından verileceği belirtildi. 7 isim arasından bir asil bir de yedek aday belirlendi. Asil adayın Hava Kuvvetleri’nde görevli askeri pilot olduğu belirtildi.

Exit mobile version