DünyaEditörün SeçtikleriSağlık

Korona daha bitmemişti: Yeni salgın 26 ülkede patlak verdi! Ölü sayısı hızla artıyor

Dünya genelinde milyonlarca insanın ölümüne yol açan koronavirüs salgını henüz tam anlamıyla bitmedi. Salgın henüz bitmeden kolera can almaya sessiz bir şekilde devam ediyor. Konuya ilişkin Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2017’den 2021’e kadar sadece 20’den az ülkede tespit edilen salgın yeniden hortladı. Gelen son habere göre 202’de 26 ülkede kolera vakaları görüldü.

Malavi, kolera salgını ile mücadele ediyor. Malavi’nin Sağlık Bakanlığı’nın aktardığı verilere göre Mart 2022 yılında patlak veren kolera salgını son 24 saat içerisinde 12 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Yeni vaka sayısı ise 626 olarak açıklandı.

DSÖ AÇIKLADI

Dünya Sağlık Örgütü’nün aktardığı son verilere göre 2017 yılından 2021 yılına kadar dünya genelinde kolera vakası 20’nin altındaydı. 2022 yılıyla birlikte 26 ülkede salgın tespit edildi.

ARTIŞ NEDENİ İSE..

Yıllardır alınan tedbirler sonucunda kolera vakalarında ciddi azalma görülmüştü. Ancak iklim değişikliği, yoksulluk, çatışma sebebiyle kolera vakaları yeniden artmaya başladı.

BELİRTİLERİ BELLİ

Kolera salgınına “Vibrio cholerae” isimli bakteri neden oluyor. Bulaşıcı olan bu bakteri, ince bağırsak hastalığı olarak da adlandırılıyor. Kişide sulu ishal, kusma ve kas krampları gibi belirtiler görülüyor.

20 milyonluk ülkede vaka sayısı 29 bin 995’e çıktı. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1002 olarak belli oldu.