Daha şiddetlisi görülmedi: İzmir’den kötü haber geldi! Vatandaşlar tedirgin oldu

Türkiye’de daha önce hiç yaşanmamış bir olay meydana geldi. İzmir’de bulunan Küçük Menderes Havzası’nda bugüne kadar en yüksek çökme şiddeti değeriyle 18 cm’ye kadar varan büyük çökmeler meydana geldi. Bölgenin aşırı ve yoğun yer altı su kullanım kaynaklı olabileceği ifade edildi. İşte detaylar..

Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Aksi takdirde gelecekte bu zemin çökmeleri tarım dışında daha ciddi sorunlarla karşımıza çıkabilecektir” diyerek tehlikenin boyutunu ortaya koydu.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefa Yalvaç ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Kürsüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Alemdağ, zemin çökmelerinin güncel jeodezik tekniklerle izlenmesi ve olası nedenlerinin araştırılmasına yönelik bilimsel çalışma başlattı.

“MEVCUT ÇÖKMELER TEKTONİK FAALİYETLER DIŞINDA”

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şöyle konuştu:

“Ülkemizde önemli bir tarımsal üretim potansiyeline sahip bu havzada, yer altı su kullanımına bağlı düşey yönlü deformasyonlar, yani zemin çökmeleri belirlenmiştir. Zemin çökmeleri ülkemizde olduğu gibi dünyada da sıklıkla karşılaşılan problemlerdir. Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaleti, Meksika’da, İtalya’da Bologna şehri, İran’da Maşat Havzası’nda da farklı şiddetlerde çökme örneklerini görmek mümkündür. Çalışma alanımız olan Küçük Menderes havzasında doğrudan mevcut çökmelerin tektonik faaliyetler dışında ve yoğun yer altı su kullanımıyla ilişkili olduğunu belirledik.

“Bölgede aşırı yer altı suyu kullanımına bağlı olarak boşalan yer altı akifer sistemlerin yağışlar gibi doğal yollarla geri beslenememesi zemin çökmeleri problemini de beraberinde getirmektedir. Artık bütün havzalarımız için akılcı uygulanabilir su yönetimi planlaması uygulamamız gerekiyor. Aksi takdirde gelecekte bu zemin çökmeleri tarım dışında daha ciddi sorunlarla karşımıza çıkabilecektir”

Exit mobile version