Türkiye’de vakalar arttı: Belirti göstermeden çok hızlı bulaşıyor! 2-6 hafta arasında kendini gösteriyor

Son dönemlerin en sıkıntılı hastalıkları arasında olan uyuz hastalığı can yakmaya başladı. Türkiye’de de vakaların artmaya başladığı duyuruldu. Kaşıntının şiddeti uykusuzluğa yol açıyor. Bulaşıcı bir hastalık olan uyuz vakaları geçen yıla kıyasla daha fazla artmaya başladı. 2-6 hafta arasında kendini gösteren uyuz salgını hakkında merak edilenler açıklandı..

En bulaşıcı hastalıklar arasında yer alan uyuz, belirtileri zaman içerisinde görülüyor. Kaşınma süreci tam olarak başlamadan ne yazık ki çevredeki kişilere de bulaşabiliyor. Konuya ilişkin Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sinan Özçelik açıklamalarda bulundu.

2 YILDIR UYUZ VAKALARI GELİYOR

Özçelik, yaptığı açıklamasında son 5-6 yılda Türkiye’de vakaların arttığını ifade ederek, “Ailede tedaviyi uygulamayan kişiler olduğu için aylardır hatta 2 yıldır kaşınan uyuz vakaları geliyor” dedi.

TÜM YAŞ GRUBU RİSK ALTINDA

Bütün grupların risk altında olduğunu ifade eden Özçelik, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ülkemizin tüm bölgelerindeki çalışan hekim arkadaşlarla yaptığımız toplantılarda ve kongrelerde yine benzer şekilde paylaşımlar yapılıyor. Bilimsel çalışmalarda da 2017-2018 yılından bu yana ülkemizde uyuz vakalarında artış olduğu söyleniyor. Bebeklik döneminden tutun da erişkin yaş dönemine ve yaşlılara kadar tüm yaş grubundan kadın erkek fark etmeksizin hastalar geliyor”

“UYUZ BELİRTİLERİNİN ORTAYA ÇIKMASI 2 İLA 6 HAFTAYI BULABİLİYOR”

Uyuz hastalığına sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın yol açtığını ve tüm dünyada görülen bulaşıcı bir deri hastalığı olduğunu kaydeden Özçelik, “Çıplak gözle görülmeyen ama mikroskopla seçilebilen bu akar, deriyi istila ederek bir hastalığa yol açıyor. Derinin üst tabakalarında tünel dediğimiz lezyonlara yol açıyor ve bu tünel içerisinde yaşam döngüsünü sağlıyor. Bu durum alerjik reaksiyona yol açarak şiddetli kaşıntı oluşturuyor. İlk defa uyuzla karşılaşan kişilerde belirtilerin ortaya çıkması ortalama 2 ila 6 haftayı bulabiliyor. Daha önce uyuz geçirmiş kişilerde ise bu süre daha kısa 1 ila 4 günde hemen kendini gösterebiliyor. Bu belirtilerin görünmediği dönemlerde de bulaşıcılık riski olabiliyor” diye konuştu.

Exit mobile version