Doğal zehir evleri sardı! Yüksek ısıda bir kaşığı bile öldürmeye yetiyor!

Yıllardır şifa kaynağı ve vücut metabolizmasının destekleyicisi olarak tüketilen pekmez dikkat edilmediğinde kansere ve ileri boyutlu ölümlere sebep olabiliyor. Sürekli olarak şifasından bahsedilen fakat zararına değinilmeyen hem zehir hem panzehir olan pekmezin etkileri uzman diyetisyen tarafından tüm yönleri ile ele alındı.

Şifa olarak tüketilen fakat yanlış tüketildiğinde tamamen zarara dönüşen besin grupları arasında pekmez de yerini aldı. Çocukların diş ve kemik sağlığı için düzenli olarak tüketilmesi önerilen sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelen, kan yapıcı etkisi ve antioksidan özelliği ile ön plana çıkan pekmez doğru koşullarda saklanmadığında kansere götürecek derecede zarara sebep oluyor.

Üretimi yüksek ısıda kanserojen etkisini ortaya çıkarıyor. Pekmez üretimi yapılırken bu duruma dikkat etmek gerekiyor. Düşük ısıya alındığında ise pişmiyor. Orta seviyede rahatlıkla tüketilebilirken yüksek ısıda pişirildiği anda faydadan çok zararı ortaya çıkıyor. Pekmez satın alırken üretim aşamasından emin olunan bir yer ile anlaşma sağlamak önemli görülüyor.

PEKMEZ NE KADAR VE NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Konu üzerine diyetisyen Eda Ünal pekmez tüketimine yönelik kritik detaylara yer verdi. Gelişim çağında büyük öneme sahip olan pekmez özellikle çocukların bağışıklığını güçlendirebilmek için tercih ediliyor. Yetişkinlerde ise şeker oranı yüksek oluşu sebebiyle sınırlandırılmış porsiyonlar ile kullanılması isteniyor. Küçük çocuklar için bu oran en fazla 2 tatlı kaşığı iken yetişkinlerde 2 yemek kaşığı yeterli oluyor.

Klasikleşmiş: “Sabahları aç karnına bir kaşık pekmez yiyin!” algısını kıran diyetisyen bunun yerine oldukça zengin besin öğelerine sahip bir kahvaltı tabağının yanında tercih edilmelidir, diyor. Pekmez doğal şeker olarak değerlendirilebilir. Yapay tatlandırıcılar yerine yiyecekler içerisinde şekerli oluşu ile tercih edilebilir.

O ISIDA KANSER ETKİSİ BAŞLIYOR! PEKİ NE YAPMALI?

Tüketimi sırasında farklı yöntemlerle vücuda alınabilen pekmezin faydaları saymakla bitmiyor. Fakat yüksek ısı ile karşılaştığında ise faydadan çok zararı ön plana çıkıyor. 70 santigrat derecenin üzerine çıktığı andan itibaren kanserojen etkisi yayılmaya başlıyor.

Bu konu üzerine uzmanlar: “Pekmezin kapağını açarak buzdolabında barındırın!” uyarısında bulunuyor. Eğer bu şekilde yapıldığında donma belirtisi söz konusuysa 70 derecelik ısıyı geçmeden benmari usulü ile daha sonradan çözdürülerek kullanılabilir.

Exit mobile version