İşletme sahipleri için o yasa yenilendi! Ödeme yaparken o tarihler hayatınızı karartabilir!

Adalet Bakanlığı tarafından işletme sahiplerini ilgilendirecek yeni bir yasal düzenleme paylaşıldı. 20 farklı maddeyi içeren yasa teklifi meclisten geçerek onay aldı.

Yeni yasal düzenleme sonrasında özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin hizmetine yönelik belirgin değişiklikler yapıldı. Gıda ürünü satışı yapan marketler, borçluların ödeme süreci, işletmelerin Ticaret mekanizması, lisans süreleri ve benzeri farklı kategorilerde belirgin değişiklikler gündeme getirildi.

KANUN YASALAŞTI!

Ele alınan yeni yasa tasarısı içerisinde özellikle tarım ürünleri lisanslı depoculuk kanunundaki değişiklik dikkat çekti. Sebze ve meyve arz ve talep süreci perakende Ticaret Kanunu’na yönelik değişiklikler kararnamede yer aldı. Ticaret Bakanlığının görev sahasını daha çok içeren bu yenilikler komisyon tarafından da kabul edildi.

Yasa içerisinde doğalgaz şebeke işletmeciliği yapanların faaliyetlerinde yeniden düzenleme gerçekleştirildi. Fiili olarak ticareti terk etmiş oda üyesinin aidat tahakkuku durduruldu. TOBB üniversitesinin %2’lik gelir vergi ödemesi 2025 yılına kadar uzatıldı.

HAKSIZ TİCARETE SON VERECEK!

Bu yasal düzenlemenin hedefinde haksız olarak ticaret yapan firmalar daha çok yer alıyordu. 20 maddelik karar gereğince sipariş oluşturma süreçleri, siparişin iptali, kampanyalı ürünlerde yaşanabilecek problemler, sözleşmenin düzenlenmesi, hizmete yönelik talepler vb. farklı alanlarda haksız olarak ticaret yapmayı engelleyecek birtakım yeni hükümler yer aldı.

1 aylık süreç içinde bozularak zarar görebilen gıda ya da tarım ürünlerine yönelik yönetmelikte yeni bir yetki alanı oluşturuldu. Tarım ürünlerinin lisanslı depoculuk kanunu ise 2 yıldan 3 yıla kadar çıkarıldı. AVM’lerde faaliyet gösteren perakende işletmelerin gider ve tasarrufunun paylaşımına yönelik yeni bir adım atıldı.

Exit mobile version