Ekonomi

Maaş hesabındaki gizem çözüldü! Emekli olduğu halde çalışanın maaşı gittikçe yükselecek!

EYT tasarımından faydalanarak yaşa takılmadan emekli olacak 2 milyonu aşkın kişinin merakla beklediği süreç artık netleşiyor. Meclisten geçecek yasa sonrası EYT ile emekli olacaklar için maaşlarını yükseltebilecekleri özel bir teklif sunuluyor.

EYT’lilerin bilmesi gereken fakat detay olarak aktarılmayan o fırsat sayesinde EYT ile emekli olanlar yüksek maaş alabilecek.

EYT’DEN KİMLER FAYDALANACAK?

EYT’nin yasalaşması kulislerde farklı söylentileri beraberinde getiriyor. Nihayetinde en çok konuşulan konulardan biri ne zaman meclisten geçeceği olurken öte yandan maaşların ne kadar olacağı da gündemde yer alıyor.

O detaya dikkat eden EYT’li ek bin 150 TL ödeme alabilecek. SSK’lı olup 20 yıllık sigortalıları bulunan bir kadın 5000 prim gününü doldurulduğunda yaş şartı olmadan emekli olabiliyor. SSK’lı olup 25 yıllık sigortalılığı bulunan bir erkek 5.000 prim gününü doldurduğunda emekli olabiliyor. Ancak burada eksik günden kaynaklı olarak emeklilik süreci uzayacak olanların dikkat etmesi gereken detaylar bulunuyor.

EMEKLİ OLDUĞU HALDE ÇALIŞAN KAZANÇLI ÇIKACAK!

Eksik prim günü olanlar kanuni olarak borçlanma hakkını kullanarak emekli olabiliyor. Borçlanma süresi prim süresinin doldurulmasını sağlarken ek kazançta sunuyor. Emekli olduğu halde çalışmaya devam edecek bir işçi ek vergi getirisi de elde ediyor.

Bordro dökümanları saklanarak çalışılan kuruma iletilmelidir. Bu durum çalışanın bordrosuna vergi matrahının indirilmesi amacıyla yansıtılmalıdır. Çalışanların hesabında maaş ödemesine yönelik bordrolarından vergi kesintisinin yapılmayacağı da netleşti.

KESİLECEK VERGİ KADAR MAAŞ ARTACAK!

Emekli olup çalışmaya devam edecekler için vergi yükümlülüğü ortadan kalkıyor. Bu da maaşların yükselmesini sağlıyor. Kesilecek vergi kadar maaşlar artacak. Bu fark 1.152 TL’yi kadar görebilecek. 17.500 TL brüt aylık alan bir çalışan borçlanma yapmadığında 13.12 TL işçi payı alıyor. Buna 56 TL damga vergisi ekleniyor. Gelir vergisi kesintisi 1.152 TL olarak yapılıyor. Bu da net maaşı 14.978 TL’ye çekiyor.

Ancak borçlanma yolu ile bu süreci tamamlamış olan bir kişi için 1.152 TL’lik kesinti yapılmayacak ve maaşa yansıtılacak. Bu da 16.130 TL ödeme almak anlamına gelecek. Bu faydadan yararlanmak isteyenlerin EYT’li olduğu halde çalışma yaşantısına devam etmesi ve borçlandığına dair belgesini işverene iletmesi gerekiyor.