DünyaEditörün SeçtikleriSağlık

Resmen alarm verildi: Sakın tüketmeyin! Çok sayıda kişi hastanelik oldu

Son dönemlerde popüler olan Endonezya’da cikibul adı ile satışa çıkarılan sıvı nitrojene batırılıp satılan tatlı atıştırmalıklar için alarm verildi. Konuya ilişkin Sağlık Bakanlığı yapmış olduğu açıklamasında sakın tüketmeyin! Uyarısı yaptı. Tüketen kişilerde genellikle mide yanması ya da gıda zehirlenmesi şikayetleri ile hastaneye kaldırıldı.

Çocuklar arasında dondurmaya benzemesi nedeni ile Endonezya’da popüler olan cikibul adı ile satılan sıvı nitrojene batırılan tatlı atıştırmalık dehşet saçıyor. Yaklaşık 25 çocuk çeşitli şikayetlerden dolayı hastaneye kaldırıldı.

25 ÇOCUK TEDAVİ ALTINA ALINDI

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamasında bu tatlı atıştırmalıkların zararlı olduğunun altını çizdi. Artan vakalar nedeniyle cikibul tüketimi konusunda sürekli bilgilendirme uyarıları yayınlayan Sağlık Bakanlığı, ilk vakanın tespit edildiği Haziran 2022’den 12 Ocak 2023’e kadar cikibul’dan (ciki ngebul) 25 çocuğun zehirlenerek tedavi altına alındığını belirtti.

GENELGE YAYIMLADI

Bakanlık tehlikenin önüne geçmek adına 6 Ocak tarihinde bir genelge yayımladı ve halkı bilgilendirmek için çalışmalara başladı.