Genel

O hattı aramayan artık randevu alamayacak! Yeni kimlik çıkartmanın şartları belli oldu!

2023 yılına giriş yapılmadan hemen önce eski ehliyetlerin tedavülden kalkacağına yönelik haberler gündeme getirildi. Bu durumda vatandaşın mağdur olmaması için kimlik yenilemenin yapılabileceği kanallar yeniden duyurulurken yeni yıla girmeden uygun fiyatlı olarak yenileme işlemlerinin yapılması için uyarıldı. Ancak 2023 yılına giriş yapıldığı andan itibaren henüz kimliğini yeniletmemiş olanlar için yeni rakamlar ve başvuru yolları tek tek duyuruldu. ALO 199 hattını arayarak randevu oluşturmayanlar kimlik yeniletme işlemini gerçekleştiremeyecek.

ONLİNE RANDEVU NASIL ALINIR?

2022 yılında kimlik yeniletme işlemi yaptırmış vatandaşların yeniden yeniletmesine gerek olmuyor. Yeni yılda yeniden değerleme oranı üzerinden kimlik fiyatlarında da artış yaşandı. Geçtiğimiz yıl kimlik kartını çıkartmak ya da değiştirmek isteyenler 37,50 TL ödüyordu. Kaybolan kimliği çıkartmak isteyenler ise sadece 75 TL ödüyordu. Bu yıl yapılan düzenleme sonrası kimlik yeniletme işlemi 83 TL’ye ulaştı. Kaybolan kimliği yeniden çıkartmak isteyen kişi ise 166 TL ödeyecek.

Kimliğini yeniletmek isteyenlerin ise online ortamda ya da ALO 199 hattını arayarak randevu alması gerekiyor. Bizzat nüfus müdürlüğüne gidilerek yapılacak işlemler öncesinde randevu kaydının oluşturulması şarttır. Randevular online platform üzerinden randevu.nvi.gov.tr adresi aracılığıyla yapılabileceği gibi ALO 199 hattı da aranabilir.

KİMLİK YENİLEMEK İÇİN GEREKLİ OLAN EVRAKLAR NELERDİR?

Kimlik yenileme işleminden faydalanmak isteyen vatandaşların belirli belgeleri de teslim etmesi gerekecek. Bunun için TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, evli ise aile cüzdanı ya da pasaportu kullanılarak yapılabilir. Başvuru sırasında iki adet biyometrik fotoğraf talep edilecektir. Randevu kaydının oluşturulmasındaki sebep kimlik yeniletme işlemi sırasında herhangi bir bekleme olmadan zaman kaybı oluşmasını engelleyebilmektir.