Ev sahiplerinin “kirayı alamıyorum” oyunu ortaya çıkarıldı! Avukat uyardı: “E-devletinizi kontrol edin!”

Yeni yıl ile birlikte kira fiyatlarında yaşanan artış kanunlarca yüzde 25 ile sabit tutulsa da ev sahipleri bu kurala uymuyor. Üstelik daha yüksek rakamlara farklı birine evi kiralamak için beklenilmeyen ve akla gelmeyen yöntemlere dahi başvurabiliyorlar.

Konut fiyatlarındaki yükselişi fırsat bilerek akla gelmeyecek o yöntemi kiracının haberi olmadan planlayarak evden çıkarılması için icra takibi dahi başlatabiliyorlar. Kimsenin aklına gelmeyecek bu yöntem hakkında uzman avukat: “Şaşırtıcı derecede bu tarzda takipler gittikçe artmaya başladı” yorumunda bulundu.

EV SAHİBİ TARAFINDAN DOLANDIRILANLAR NE YAPMALI?

Enflasyon oranlarında yaşanan artış konut fiyatlarındaki zammı tetikliyor. Var olan kira fiyatını beğenmeyen ev sahipleri yasal artış oranına dahi az bulmaya başlıyor. Daha çok para kazanabilmek için kiracıyı evden çıkarmak isteyenlerin başvurdukları bu yöntem herkesi şaşırttı. Kiracı ile yapılmış sözleşmede belirtilen banka hesabının usulsüz ve kiracının haberi olmadan kapatılması ile bu kumpas başlıyor.

Bilinçli olarak kiracının hesabını kapatan ev sahibi bir süre sonra mahkemeye giderek “Kirayı alamıyorum” diyerek şikayette bulunuyor. Ardından icra takibi başlatıyor. Burada ilginç olan hesap kapatıldığı için kiracının ödediği tutar tekrar geri dönüyor. Böyle bir durumla karşılaşanların ne yapması gerektiğine dair avukat Şafak Baysal: “Tebligat geldiği andan itibaren dikkate alarak süreci önemsemek gerekiyor” yorumunda bulundu.

ÖDEME YAPILDIĞINI İSPAT ETMEK GEREK!

Özellikle son günlerde Antalya’da bu tarz davaların sayısı gittikçe artıyor. Antalya’da avukatlık yapan Şafak Baysal vatandaşları uyarıyor: “Böyle bir durumla karşılaştığınız anda var olan sözleşme ile PTT evrakları ile beraber Sulh hukuk mahkemesine başvurulmalıdır. Bir sonraki aşamada mahkeme kiranın ödendiği yere yönelik tespit yaparak ev sahibi ücreti almamış olsa dahi ödeme yapıldığını ispatlayabilmek gerekiyor.”

Exit mobile version