Editörün SeçtikleriGenel

Haber duyuruldu: Bir kere bile 0850’li numaralardan arandıysanız dikkat! Artık değişiyor

Ülkemizde yaşayan vatandaşları yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Son dönemlerde vatandaşlar 0850’li numaralardan arandığına dair şikayet etmeye başladı. Ancak bu devir artık resmen kapanıyor. Bilgi Teknolojileri Kurumu harekete geçti. Detaylar haberimizde

Bilgi Teknolojileri Kurumu, tüketicilerin son dönemlerde artan şikayetlerine kayıtsız kalmayarak harekete geçti. 0850’li numaralar için çalışma başladı.

YENİ DÜZENLEME GELİYOR

Televizyon, internet ve sabit telefon abonelikleri için yeni düzenleme getiriliyor. BTK, Tüketici Hakları Dairesi tarafından hazırlanan ‘İnternet/ TV ve Sabit Telefon Hizmetlerine İlişkin Yeni Bireysel Abonelik Tesisi Öncesinde Teyit Araması Yapılması Hakkında Usul ve Esaslar Taslağı’ kamuoyu görüşüne açıldı.

Sabah’ta yer alan habere göre süreç şu şekilde olacak:

Düzenlemeyle işletmeciler yeni bireysel abonelik tesisi öncesinde tüketici ile bir irtibat numarası üzerinden iletişim sağlayarak internet veya TV hizmetine yönelik pazarlama ya da tanıtım yapabilmek ve abonelik talebini oluşturabilmek için öncelikle tüketici irtibat numarasının Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) kayıtlı olduğunu teyit edecek.

ÖNCE TEYİT ARAMASI YAPILACAK

Abonelik sözleşmesi tesis edilmeden önce ilgili tüketicinin irtibat numarasına aboneliğin yapılacağı işletmenin kurumsal numarasından sunulacak hizmete ilişkin abonelik sözleşmesi öncesinde teyit araması yapılacak.

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK

Düzenleme kapsamında yapılan tüm işlemlerde ispat yükümlülüğü işletmeciye ait olacak. İşletmecilerin yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde BTK İdari Yaptırımlar Yönetmeliği hükümleri kapsamında idari para cezası uygulanacak.

ONAY İSTENECEK, VERİLMEZSE ABONELİK YAPILMAYACAK

Teyit aramasında tüketicilere sunulacak hizmetin türü, cihaz satın alma bedeli, bağlantı, aktivasyon, kurulum ve benzeri ücretler de dâhil ödenmek zorunda olan toplam ücret, aylık ödenmesi gereken ortalama ücret, internet erişim hizmetlerinde duyurulan veri hızları, taahhütlü abonelikler için taahhüdün süresi ve fesih halinde ödenecek tüm ücretlere ilişkin bilgilendirme yapılacak. Bunun ardından tüketicilere ‘Yeni abonelik sürecinin başlatılmasına onay veriyor musunuz?’ şeklinde bilgilendirme yapılacak. Onay verilmemesi halinde abonelik başlatılamayacak.