Hesabında 1.000 TL olanlar dikkat: Resmen duyuruldu

Emeklilikte yaşa takılanlar için çıkan düzenlemeden sonra vatandaşlar erken emeklilik konusunu daha detaylı bir şekilde araştırmaya başladı. EYT’den yararlanmayan vatandaşlar 2000 yılı ve sonrasında işe başlayanlar 60’lı yaşlarında emekli olabilecek. Bu noktada devreye giren BES merak konusu oldu.

Bireysel Emeklilik Sistemi olarak da bilinen BES sistemine devlet büyük destek veriyor. Minimum 10 yıl BES’te kalanlar 56 yaşında sistem üzerinden emekli olabiliyor.

BES son yıllarda popüler oldu. Devletin de verdiği yüzde 30’luk devlet teşvikinden faydalanmak isteyenler detayları merak etmeye başladı. Devlet her 100 TL biriktirene 30 TL daha veriyor.

BAKAN NEBATİ AÇIKLADI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES), hedefi açıkladı. Nebati, 1 trilyon liralık fon büyüklüğüne ulaşılacağını söyledi.

Nebati yaptığı açıklamada, gerçekleştirdikleri düzenlemeler sayesinde vatandaşların BES’e dahil olma motivasyonunun arttığını ifade ederek, “Otomatik katılım sistemi ile beraber sistemde katılımcı sayısının 15 milyon seviyesine, fon büyüklüğünün 420 milyar liraya ulaştığını belirterek, “1 trilyon liralık fon büyüklüğü hedefimize de her geçen gün emin adımlarla yaklaşacağımıza inanıyorum” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES), hedefi açıkladı. Nebati, 1 trilyon liralık fon büyüklüğüne ulaşılacağını söyledi.

Nebati yaptığı açıklamada, gerçekleştirdikleri düzenlemeler sayesinde vatandaşların BES’e dahil olma motivasyonunun arttığını ifade ederek, “Otomatik katılım sistemi ile beraber sistemde katılımcı sayısının 15 milyon seviyesine, fon büyüklüğünün 420 milyar liraya ulaştığını belirterek, “1 trilyon liralık fon büyüklüğü hedefimize de her geçen gün emin adımlarla yaklaşacağı Sigorta şirketi müdürü Gökhan Uçar, BES hakkında en çok merak edilen 5 soruyu yanıtladı.

BES NEDİR?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) emekliliğiniz için güvenli bir şekilde tasarruf yapmanızı ve bu tasarruflarınızı yatırıma dönüştürmenizi sağlayan özel bir sistemdir. Yatırımlarınızla elde ettiğiniz birikimi emeklilikte ister toplu para, ister emeklilik maaşı olarak almanızı sağlar.

Bireysel Emeklilik Sistemi sosyal güvenlik sistemine ek olarak ikinci bir emeklilik geliri sağlayan, fonların, uzman portföy şirketleri tarafından yönetildiği bir sistemdir. Devlet tarafından vergi avantajı ve devlet katkısı ile desteklenir. Sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı bir sistemdir. Bu sisteme katılım sosyal güvenlik kuruluşlarından farklı olarak isteğe bağlıdır.

BES’TE EMEKLİLİK YAŞ KAÇ?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne giriş tarihinizden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşınızı tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanırsınız. BES hesabınızdaki birikiminizi dilerseniz toplu para olarak alabilirsiniz.

İsterseniz de sistemde kalıp birikimlerinizden getiri elde etmeye devam edebilir ve belirleyeceğiniz program dahilinde aylık veya farklı aralıklarla ödeme alabilirsiniz. Sistemde emekliliğe hak kazandıktan sonra birikimlerinizin bir kısmını toplu para bir kısmını düzenli maaş şeklinde almanız da mümkündür.

BES’E GİRİŞ VE ÇIKIŞ ŞARTLARI NELER?

2021 yılında yeni çıkan kanunla birlikte, 18 yaş altı dahil herkes Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılabilir. Çalışma hayatının içinde olma zorunluluğu yoktur. Çocuklar, öğrenciler, ev hanımları veya emekliler de sisteme dahil olabilir. BES sözleşmesi ilk ödemeyle birlikte yürürlüğe girer.

Emeklilik planınızı bir yılda azami 4 kez değiştirebilirsiniz. Sistemden istediğiniz zaman çıkabilir ya da ara verebilirsiniz. Sistemden belirlediğiniz süreden erken ayrılmanız durumunda getiriniz üzerinden sadece stopaj tutarı düşülerek birikimleriniz iade edilir.

BES’TE DEVLET KATKISI

Devlet katkısı, bireysel ya da gruba bağlı bireysel sözleşmenize ödediğiniz katkı paylarının %30’u oranında devlet tarafından ödenen tutardır. Örneğin ayda 1000 TL katkı payı ödeyen bir katılımcı için devlet katkısı 300 TL’dir. Yani, siz 1000 TL ödeyerek 1.300 TL birikim yaparsınız.

Bununla birlikte, bir katılımcı bir takvim yılı içerisinde ilgili yılın belirlenen brüt asgari ücret tutarı toplamına kadar yapmış olduğu katkı payı ödemeleri için devlet katkısından yararlanabilir. 2023 yılı devlet katkısı üst limitinden yararlanabilmek için ödenmesi gereken katkı payı tutarı 120.096 TL’dir.

Anılan sınırı aşan katkı payları için, Bakanlığın uygun görüşüyle, kurumca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, ilgili katkı payının ödendiği yılı takip eden takvim yıllarında da devlet katkısı hesaplaması ve ödemesi yapılabilir. İşvereniniz tarafından adınıza yapılan katkı payı ödemeleri için devlet katkısı ödenmez

BES’E KATILMAK İÇİN MİNİMUM TUTAR

BES’e katılım için ödemeniz gereken minimum tutar şirketlere ve bireysel emeklilik planlarına göre değişiklik göstermektedir. Genelde, katılımcılar, aylık gelirlerinin %10-%20 si arasında bir ödeme tutarı belirler.

Bu tutar sizin katkı payınız olarak tanımlanır. Katkı payınızı önceden belirleyeceğiniz şekilde 3 aylık, 6 aylık veya yıllık dönemlerde toplu olarak ödeyebilirsiniz. Devlet katkısı ve birikimleriniz yatırdığınız rakamla doğru orantılı olarak artacağı için imkanlarınız dahilinde ödeyebileceğiniz en fazla tutarı BES’e ayırmanız tasarruflarınızda o oranda artış sağlar.anıyorum” dedi.

Exit mobile version