Bugünden itibaren çok şey değişti: WhatsApp, kuaför, yemek kartları ve daha fazlasında büyük değişiklik! İşte yeni kararlar

Yeni yıla girilmesi ile birlikte hayatımızdaki pek çok durum değişti. Gelen bir son dakika haberine göre 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren pek çok karar devreye giriyor. Buna göre ilk olarak tiyatro ve sinema biletlerinden yüzde 10’luk vergi alınmayacak. E-ticaret yasası uygulanacak. Whatsapp bazı telefonları desteklemeyecek ve çalışmayacak. İşte merak edilenler ve daha fazlası..

Yeni yıl tüm yurtta büyük bir coşku ile kutlandı. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren çeşitli alanlarda yeni kararların alındığı açıklandı. Milyonları yakından ilgilendiren düzenlemenin detayları haberimizde..

E-TİCARET YASASI DEVREDE

Sabah’ta yer alan habere göre yeni kararlar şu şekilde sıralandı:

Ee-ticaret sektörünü düzenleyen e-ticaret yasası bugün yürürlüğe girdi. Kanunla, elektronik ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilerek pazara yeni aktörlerin girişinin kolaylaştırılması, pazarın dengeli ve sağlıklı büyümesinin sağlanması amacıyla ölçekler de dikkate alınarak e-ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve e-ticaret hizmet sağlayıcılara yönelik düzenleme yapılıyor.

KONAKLAMAYA VERGİ ÖDENECEK

Daha önce ertelenen yüzde 2’lik konaklama vergisi devreye giriyor. Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmetleri konaklama vergisine tabi olacak. Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler de bu verginin kapsamında yer alacak.

WHATSAPP BAZI TELEFONLARDA ÇALIŞMAYACAK

WhatsApp, onlarca cihazdaki desteğini kaldıracak. Hem Android hem de iPhone için bazı modellerde WhatsApp uygulaması çalışmayacak. Yeni güncellemelerin geldiği uygulamada çok eski model telefonlar artık uygulamayı destekleyemeyecek. Hem donanım hem de yazılım anlamında eski olan telefonlar için artık bir kısıtlama getiriliyor. Meta’dan yapılan bir açıklamada iPhone 6 serisi dahil olmak üzere, çok sayıda cihazın uygulamaya veda edeceğini duyurdu.

BELGESİZ ÇALIŞMALARI YASAKLANACAK

Mesleki yeterlilik belgesi almayan 16 meslek sahibi bugünden itibaren çalışamayacak. Kuaför, güzellik uzmanı, ahşap mobilya imalatçı, mobilya döşemecisi, ayakkabı imalatçısı, kesimci (ayakkabı), saraciye imalatçısı, sayacı, zeytinyağı üretim operatörü, boyama operatörü, baca yağlı kanal temizleme personeli, elektrik dağıtım şebekesi test görevlisi, raylı sistem araçları elektrik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları elektronik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları mekanik bakım ve onarımcısı, raylı sistemler sinyalizasyon bakım ve onarımcısı mesleklerinde belge şartı geldi. Bu mesleklerle birlikte belge zorunluluğu bulunan “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” sınıftaki meslek sayısı 204’e yükseldi.

EĞLENCE VERGİSİ KALDIRILDI

Konser, spor müsabakası, tiyatro, sinema ve at yarışları izleyicilerinin bilet bedeliyle birlikte ödedikleri yüzde 10’luk eğlence vergisi bugünden itibaren alınmayacak.

BİNALARDA ZORUNLULUK BAŞLADI

Bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük yapıların, kullandığı enerjinin en az yüzde 5’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması zorunlu olacak. Bugünden itibaren projeleri bu şarta göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenemeyecek.

Exit mobile version