Ülkede görülmemiş karar: Sigara satışına yasak getirildi! Bu tarihten sonra doğanlara satış yapılmayacak

Sağlığa her açıdan büyük zararı olan sigara için flaş bir karar alındı. Gelen bir son dakika haberine göre sigara konusunda ciddi bir kara alan Yeni Zelenda’da 1 Ocak 2009 tarihinden ve sonrasında doğanlar için sigara satışının ömür boyu yasaklandığı açıklandı.

Ülkede sigara satmaya yetkili olan dükkanların sayısının da yüzde 10 azaltılmasının kabul edildiği yasa 2023 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtildi.

5 MİLYAR DOLAR TASARRUF EDİLECEK

Yeni Zelanda ülke genelinde 14 yaş ve altındakilerin yasal olarak hiçbir zaman sigara alamaması ve sigara içme yaşını yükseltecek yasa tasarısını kabul etti. Konuya ilişkin The Guardian Gazetesi’nin haberine göre Yeni Zelanda Sağlık Bakanı Yardımcısı Ayesha Verrall, Meclis’te bugün kabul edilen yasayla binlerce insanın daha uzun ve sağlıklı bir yaşam süreceğini, sağlık sisteminin de sigara içmekten kaynaklı kanser, kalp krizi ve felç gibi hastalıkları tedavi etmek zorunda kalmayacağından yaklaşık 5 milyar dolar tasarruf edeceğini belirtti.

DÜŞÜK NİKOTİN İÇEREN SİGARALAR

Verral, yürürlüğe girecek olan yasa ile birlikte düşük miktarda nikotin içeren sigaraların satılacağını söylemişti.

SİGARA ŞİRKETLERİ TEPKİLİ

Tütün şirketleri ise bu yasaya oldukça tepkili. Verrall, Temmuz 2022’de yasa tasarısını ilk kez sunduğunda, gençlerin hiçbir zaman sigara içmeye başlamadığından emin olmak istediklerini, yasa yürürlüğe girdiğinde 14 yaşındakilerin hiçbir zaman yasal olarak sigara satın alamayacağını ifade etmişti.

Exit mobile version