Fahrettin Koca son dakika açıkladı: Bir ay içerisinde başlıyor! Aralık ayında ..

Gelen bir son dakika haberine göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan önemli bir açıklama geldi. Bakan Koca, yaptığı açıklamasında bir ay içerisinde başlayacağını duyurdu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Bakan Koca detayları aktardı. İşte merak edilenler..

HPV aşısı ile ilgili kest kiti üretimi için Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın görevlendirildiğini ifade eden Bakan Koca, önümüzdeki ayı işaret etti.

BİR AYI GEÇMEDEN..

Twitter hesabı üzerinden detayları paylaşan Koca, “HPV aşısıyla ilgili test kiti üretimi için Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığımızı görevlendirdik. Bir ayı geçmeden yerli üretim HPV kitinin kullanıma alınmasını sağlayacağız” diyerek müjdeyi verdi.

Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke ile Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Özsaran HPV ile ilgili şu bilgileri aktardı:

“TÜM KANSERLERİN YÜZDE 8.5’İNDEN SORUMLU”

Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke, yaptığı açıklamada, şu sözleri kullandı:

“Bir kadında oluşan tüm kanserlerin yüzde 8.5’inden, rahim ağzı kanserlerinin yüzde 95’inden HPV sorumludur. Gerçekten de toplumda görülme sıklığı oldukça yüksek bir virüs. Kız çocuklarına 9-13 arası 2 doz, 13-26 arasında da 3 doz aşı yaparsak hayat boyu bir daha hatırlatma dozuna gerek kalmadan HPV enfeksiyonundan koruyor. Bu virüse karşı aşılama serviks, vulva, vajina kanserlerine ve gırtlak kanserlerine karşı koruyor. Şu anda 149 ülkede bu aşı yapılıyor. Türkiye’de gecikmiş ancak doğru bir karar. Bu aşı ile gelecekte serviks kanseri oranını çok azaltabiliriz. Dünyada bu aşı 2007 yılından beri uygulanıyor. Yan etkisi olmadığı gösterildi. 2017 yılından sonra da serviks ilişkili kanserlerin aşılanan popülasyonda ciddi şekilde azaldığı gösterildi. Özellikle Finlandiya ve İsveç çalışmalarında dünyaya gösterildi. Bunlar şirket bazlı çalışmalar değil ülke verileridir. Bu nedenle güvenilir verilerdir”

Exit mobile version