Editörün SeçtikleriGündemSağlık

Uzman isim uyardı: 21 belirtisi sıralandı! Bir tane bile varsa mutlaka doktora gidin

Aman çok dikkat edin. Durumun çok ciddi olduğu açıklandı. Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Topçuoğlu ülkemizde yaklaşık 1,5 milyon inme, 1 milyon demans, 400 bin civarında da epilepsi hastası var. Uzman isim Parkinson hastalarının sayısının da 100 bini geçtiğini açıklarken belirtileri tek tek sıraladı. İşte detaylar..

Uzman isim Topçuoğlu, bu rahatsızlıklarda görülen 21 ana belirtiyi sıraladı. Bu 21 belirtiden biri yada birkaç tanesini taşıyanların mutlaka nöroloji uzmanına başvurması gerektiğini ifade edildi. O belirtiler ve uzmanın açıklaması haberimize eklendi.

BU 21 BELİRTİYE ÇOK DİKKAT EDİN

El-ayak uyuşukluğu, yutma-çiğneme güçlüğü, istemsiz kas kasılması, el titremesi, huzursuz bacaklar, unutkanlık, konuşma bozukluğu, baş dönmesi, baş ağrısı, bayılma, çift görme, kolda-bacakta güçsüzlük, dengesizlik, yürüyememe, felç, yüzde kayma, uyku problemi, dalma, sıçrama veya istemsiz kasılma, düşme ve ani görme kaybı

ÇOK YÜKSEK BİR ORAN

Nörolojik yoğun bakımlara ilişkin dünyanın saygın hakemli bilimsel dergilerinden “JAMA Neurology”de 1 Ekim’de yeni bir çalışmanın yayımlandığını bildiren Topçuoğlu, şu bilgileri paylaştı:

“Genel yoğun bakıma kıyasla, nörolojik yoğun bakımda yatan ve akut beyin hasarı bulunan 55 bin 792 hastanın incelendiği meta analizde, nöroyoğun bakım ünitelerindeki hastaların sağ kalma ihtimalinin yüzde 17 daha fazla olduğu belirlendi. Bu çok yüksek bir oran. Ayrıca nöroyoğun bakım ünitelerinde iyi fonksiyonel durumda taburcu olma şansı yüzde 17 daha fazla. Bunun nedeni işin başında başta nörolog veya nöroşirurjiyenlerin olması ve ekibin nörolojik hastalıklardaki deneyimini yansıtma kabiliyetidir”

BİR YA DA BİRDEN FAZLA BELİRTİYİ TAŞIYAN MUTLAKA DOKTORA GİTSİN

Prof. Dr. Topçuoğlu, nörolojik hastalık riskine karşı dikkat edilmesi gereken belirtiler konusunda da şu uyarılarda bulundu:

“21 ana şikayetin biri veya birkaçını taşıyanlara mutlaka nöroloji uzmanına başvurmalarını öneriyoruz. Bunlar, el-ayak uyuşukluğu, yutma-çiğneme güçlüğü, istemsiz kas kasılması, el titremesi, huzursuz bacaklar, unutkanlık, konuşma bozukluğu, baş dönmesi, baş ağrısı, bayılma, çift görme, kolda-bacakta güçsüzlük, dengesizlik, yürüyememe, felç, yüzde kayma, uyku problemi, dalma, sıçrama veya istemsiz kasılma, düşme ve ani görme kaybı”