İzmir depreminden sonra acil açıklandı: 10 yıldır büyük gerginlik var! 2 bölge tehlikede.. Hemen taşınmalı uyarısı

Gece saatlerinde İzmir’de meydana gelen korkunç deprem, büyük paniğe yol açtı. Buca merkezli olan 4,9 şiddetindeki depreme ilişkin herhangi bir can kaybı yaşanmazken 2 vatandaşın yaralandığı açıkladı. Deprem sonrasında önemli açıklamalarda bulunan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, 2 bölgenin acilen taşınması gerektiğini duyurdu. İşte detaylar..

İzmir’de bu sabaha karşı 4,9 şiddetinde bir deprem geldi. Deprem başta İzmir olmak üzere Balıkesir, Aydın ve Çanakkale gibi çevre illerde de hissedildi. Deprem sırasında bir caminin minaresi hasar aldı. 2 vatandaşı ise deprem anında can havliyle camdan atlaması sebebiyle yaralandı.

13 DEPREM DAHA MEYDANA GELDİ

AFAD’ın yaptığı açıklamaya göre İzmir’in Buca ilçesinde 4,9 büyüklüğündeki deprem paniğe sebep oldu. Büyüklüğü 2,4’e kadar çıkan toplam da 13 artçı deprem kaydedildi.

2 BÖLGE ÇOK RİSKLİ

Depremden sonra açıklamalarda bulunan Ercan, “Batı Anadolu son 10 yıldır çok gergin. Normalde Anadolu’da yüzde 52 ile en çok deprem beklediğimiz yer Kuzey Anadolu kırığıydı. Ancak son yıllarda Batı Anadolu’da gerginlik artışı söz konusu oldu. Kızıldeniz’in açılmasıyla Anadolu’nun bu gerginliği taşıyamaması sonucunda kırıklar oluşuyor.

Onlardan bir tanesi Sisam depremi olarak 2020’de oldu. Şu anki deprem İzmir’de korktuğumuz İzmir kırığı üzerinde olmadı. Biz buna orta büyüklükte deprem diyoruz. Deprem yaklaşık 7 saniye sürdü. Kuşadası’nda beni uykudan uyandırdı. Melez ovasındaki yapılaşma hemen durdurulmalıdır.

Bornova- Bayraklı ve Bornova kırığı etkisi altında olan Karşıyaka- Çiğli kesimleri İzmir’in tetikte olması gereken yerlerdir. Buradaki yapıların kentsel dönüşüm kavramı içinde hızlanarak iyileştirilmesi gerekiyor. Kesinlikle Bayraklı ve Bornova Ovası’ndaki yapılaşma durdurulmalı. Öncelikli olarak buralar taşınmalı” dedi.

6’DAN BÜYÜK DEPREM BEKLENMİYOR

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise, 4,9 büyüklüğündeki Buca depremine ilişkin açıklama yaptı. Sözbilir, burada 6’dan büyük deprem beklenmediğini belirterek, “Bizim yaptığımız jeolojik çalışmalara göre; bu fay, batıda Tuzla Fayı’na bağlanan bir fay. Eğim atımlı normal fay türünde. Sisam Fayı gibi çalışan bir fay. Bilindiği gibi İzmir’de can ve mal kaybına neden olabilecek deprem büyüklüğü 6 ve üstü. Fakat Buca Fayı 6’dan büyük deprem üretemez. Panik yaratacak bir durum yok. Buca Fayı, 5 kilometre uzunluğunda. Üreteceği deprem de 5 büyüklüğünde. 4.9’luk depremden sonra artçılar başladı. Daha da sürecektir, 3.7 gibi artçı depremler beklenebilir” dedi.

Exit mobile version