EkonomiGündem

Asgari ücrette nefesler tutulmuştu: Bakan Bilgin bombayı patlattı! Aralık ayında yeni asgari ücret…

Asgari ücretin 2023 yılındaki zamlı tutarı için nefesler tutuldu. Hükümet kanadından asgari ücrete yönelik açıklamalar da peş peşe gelmeye devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de son dakika asgari ücret açıklaması yaptı.

Asgari ücrete Temmuz ayında gelen zamla birlikte ücret tutarı 5500 TL’ye çıkmış; ancak yüksek enflasyon yapılan bu zammı da resmen eritmişti. Daha şimdiden asgari ücretin yeni tutarı konuşulmaya başlandı. Uzmanlar asgari ücrete yüzde 40 düzeyinde zam gelebileceğini ifade ediyorlar.

ENFLASYON MESAJI VERDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrete ilişkin olarak, “Aralık ayında enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız.” açıklamasını yaptı.

ASGARİ ÜCRET 10 BİN TL OLUR MU?

Sabah yazarı Faruk Erdem geçtiğimiz günlerde asgari ücrete ilişkin yeni değerlendirmelerde bulunmuştu. İşte Erdem’in açıklamalarından öne çıkanlar:

“Bu hesaplamada gelir ve damga vergisi yok. Enflasyonun üzerinde bir zam yapılması konusunda bir 10 bin TL meselesi ortaya atılmıştı. Yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 65. Yapılan anketlere baktığımızda yüzde 70-75 bir enflasyon hedeflemesi var.”

“Yüzde 70 gerçekleşen bir enflasyonda bunun üzerine yüzde 10’luk bir eklemeyle asgari ücretin brütü 11.647 TL’ye, neti ise 9 bin 900 TL’yi buluyor. Tabi yüzde 80’lik artış yıllık asgari ücrete yapıldığında bu rakama ulaşmak biraz mümkün olmayacak. Sadece Temmuz ayındaki artışa yüzde 80 artış yapılırsa 10 bin liraya yakın bir asgari ücrete yaklaşmış olacağız. Yüzde 70’lik bir artış olursa eğer net asgari ücret 9 bin 350 TL olacak. 4.253 TL’nin üzerinden yani yıla yayılırsa asgari ücret yüzde 80’lik artışla 7 bin 656 gibi net bir asgari ücret çıkar.”