EkonomiEditörün SeçtikleriGündem

Bu sefer tadımız çok fena kaçacak! Yeni bir zam haberi geldi: Yüzde 8 zamla fiyatı 810 TL’ye çıktı

Son dönemlerde peş peşe gelen zam haberlerine bir yenisi daha eklendi. Gündemden düşmeyen gıda fiyatlarına yeni bir zammın geldiği açıklandı. Yapılan son açıklamaya göre Türkşeker şeker fiyatlarına yüzde 8 oranında zam yaptı. Buna göre fiyatlar da ciddi derecede arttı. İşte son gelişmeler..

Türkşeker, şeker fiyatlarına yüzde 8 oranında zam yaptı. Bu şekilde Türkşeker’in 50 kilogramlık şeker fiyatı çuval başı 750 TL’den yüzde 8 zamla 810 TL’ye çıktı. Kilo başına 15 TL’den verilen şekerin fiyatı ise 16,20 TL’ye çıktı. Fiyatlara KDV’nin dahil olmadığı da gelen bilgiler arasında.

İHTİYAÇ 8 BİN TON, ÜRETİM BİN TON

Türkşeker’in zam kararı kurumun resmi internet sitesinde yayınlanmadı. Piyasada şekerin çuval fiyatının 1.000 TL civarında satıldığı ve özel sektör Türkşeker’in açıkladığı fiyattan çok sınırlı sayıda ürün bulundurduğu için ihtiyaç tam olarak karşılanmıyor.

Türkiye’nin günlük şeker ihtiyacı ortalama 8 bin ton civarında iken Türkşeker’in piyasaya verebildiği günlük miktar yaklaşık 1.000 ton ile sınırlı kalıyor.

ZAM BUGÜNDEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Türkşeker’in dağıtım yerlerine gönderdiği bilgilendirme notunda, şu ifadeler kullanıldı:

“2022-2023 pazarlama yılı şeker satışlarımız 10.10.2022 tarihinde başlayacak olup, ERP sisteminde tanımlanan fiyatlar üzerinden gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda imalatçılara, kapasite raporu veya resmi kurumlardan alınan evraklarla satış yapılmaya devam edilecektir”

BİR YILDA 17+,5 LİRA ZAM

Son bir yılda şekerin kilosu 6,5 TL’den 24 TL’ye, çuvalı yaklaşık 220-250 TL’den 1.100 TL’ye yükseldi. Nisan ayında marketlerdeki toz şekerin fiyatı 12 ile 15 TL arasında değişiyordu, Mayıs ayı itibariyle ortalama şeker fiyatları 24 liraya kadar yükseldi. Özellikle nisan ayından mayıs ayına yansıtılan 2 kat fiyat artışlarını aşağı çekebilmek için geçen ay 400 bin ton kamış veya şeker pancarı ithalatından vergi alınmaması kararı alınmıştı.