DünyaEditörün SeçtikleriEkonomiGündem

Kötü günler geliyor: Ocak ayında tükenebilir! Acil olarak bir şeyler yapılmalı

Tüm dünya bir dönem Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa kilitlenmişti. Ancak savaştan artık o kadar bahsedilmese de hala devam ediyor. Savaş sonrasında yaşanan enerji krizi sebebi ile Avrupa’da bu yıl kışın çok zor geçeceği belirtildi. Rusya’nın harekete geçerek Avrupa’ya olan gaz akışını kesmesi krizi derin bir çıkmaza soktu.

Konuya ilişkin enerji uzmanları yaptıkları açıklamasında konuya ciddi olarak müdahale edilmesi gerektiğini aksi durumda tasarruf yapılmazsa, ocak ayında Avrupa’nın depolarında doğalgaz kalmayacağını belirtti.

40 MİLYON METREKÜPE KADAR DÜŞTÜ

Enerji Uzmanı Mehmet Doğan, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Avrupa’ya sağladığı doğal gaz tedariki günlük 400 milyon metreküpten 40 milyon metreküpe düştü. Durum böyle olunca tasarruf edilmemesi halinde ocak ayında gazın tükenebileceği belirtildi.

MART SONUNA KADAR YETİŞTİRMELERİ GEREKİYOR

Avrupa’da bu kış yaşanacak doğal gaz sorununa değinen Mehmet Doğan, şunları söyleyerek uyarılarda bulundu:

”Avrupa’nın Rus gazının yerine ikame edebilecek gaz kaynağı mevcut değil. Avrupa ve Uzakdoğu’nun sıvılaştırılmış doğal gaz arayışı gaz fiyatlarının artmasına neden olacaktır. Avrupa’da doğalgaz fiyatları 2 yıllık süreçte 15 kat arttı. Rusya’dan Avrupa’ya giden gaz günlük gaz akışı 400 milyon metreküp kadardı. Şuan bu miktar 40 milyon metreküpe kadar düştü. Avrupa LNG takviyesi ile birlikte Rus gazını kullanıyordu. Avrupa kışın LNG’nin yanında Rus gazına da ihtiyaç duyacak. Avrupa’nın günlük tüketimi göz önüne alındığında soğuk bir kış yaşanması durumunda Ocak ayında depoladığı gazlar biter. Ciddi bir tasarruf ile depoladıkları gazı Mart sonuna kadar yetiştirmeleri gerekiyor’’ diye konuştu.

TÜRKİYE’DE DOĞAL GAZ KRİZİ YOK

Türkiye’nin şu ana kadar doğalgaz krizini çok ciddi anlamda yaşamadığını fakat önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Doğan, ‘’Kışa geldiğimizde konutlarda kullanılan doğalgazın tüketime eklenmesiyle ilave olacak doğalgazı tedarik etmede güçlük çekebiliriz. Konutların devreye girmesiyle alım fiyatlarımızda ciddi maliyet artışı olacak. Sanayi ve elektrik santrallerine satılacak doğal gazın fiyatı artmaya devam edecektir’’ dedi.

YATIRIMI YENİLENEBİLİR ENERJİYE YAPMAK GEREKİYOR

Önümüzdeki 3 yıl enerji fiyatlarının yüksek seyredeceğini söyleyen Doğan, bu sebeple Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Doğan, ‘’Yenilenebilir enerjiye, güneşe yatırım yapmak gerekiyor. Bu yatırımların geri dönüş süreleri azaldı. 3 yıl sonra fiyatların azalacağını varsayarsak bu yatırımların hızlı şekilde yapılması gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.