Jackson Hole Toplantısından Sonra Fed Başkanı Konuşacak, Finans Piyasaları Yön Belirleyecek

Küresel finans piyasalarında tüm dikkatler ABD’nin Wyoming eyaletindeki Jackson kasabasında düzenlenen Jackson Hole sempozyumuna çevrildi. 1978 yılından bu yana yılda bir kez Jackson’da düzenlenen sempozyumda merkez bankalarının temsilcileri, ekonomistler, sektör temsilcileri ve piyasada yön belirleyici isimler yer alıyor. Jackson Hole sempozyumunun 2022 yılındaki toplantısı da dün itibariyle başladı ve toplantının bugün sona ermesi bekleniyor.

Toplantı sonrasında ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell TSİ 17.00’da açıklamalarda bulunacak ve Powell’ın açıklamalarının geleneksel piyasalarda, özellikle de dolarda seyri değiştirebileceği biliniyor. Fed’in para politikalarına ilişkin gelecek olan mesajlar dolar üzerinde ve Avrupa ekonomisi üzerinde etkilerini gösterebilir. İşte detaylar…

ABD’DE HEDEF ENFLASYONU YÜZDE 2’YE ÇEKMEK

Son dönemde doğalgaz fiyatları Rusya’nın kesintileri nedeniyle rallisine devam ederken, petrol fiyatları da yeni kesinti sinyalleriyle resesyon endişelerinden çok etkilenmediği bir dönemde, Jerome Powell’ın toplantı sonrasında enflasyon ile “ne olursa olsun” mücadele edilmeye devam edeceğini söylemesi durumunda dolarda daha güçlü yükselişlerin gelebileceği ifade ediliyor.

Her ne kadar ABD ekonomisi yılın 2. çeyreğinde yıllık bazda %0,6 oranda daralma yaşamış olsa da en büyük hedefi “fiyat istikrarı” olan ABD Merkez Bankası, 41 yılın zirvesini gören enflasyonu %2 seviyesine çekebilmek ve ekonomiyi serinletmek için faiz artırımlarına devam etmek durumunda. Dolar endeksinde 108-109 bandında 20 yıllık zirvesini korumaya devam ederken, Euro/dolar paritesi de dün TSİ 17.20 itibariyle 0,9979 seviyesinde işlem gördü.

ALMANYA’DA 3. ÇEYREKTE DARALMA ÖNGÖRÜLÜYOR

Küresel piyasalarda gözler Jackson Hole sempozyumunda gelecek olan verilere çevrilmişken, Almanya’dan gelen GSYH büyüme ve Ifo İş İklimi verileri, para birliğindeki en büyük ekonomi olan Almanya’da 3. çeyrekte daralma yaşanacağına işaret ediyor. Ayrıca Fed’in sıkılaşma adımlarına paralel savaşın enerji krizini derinleştirmesi de Euro ve dolar kanadında rüzgarın dolardan yana esmesini sağlıyor.

Exit mobile version