Euro Düşüşe, Dolar Yükselişe Geçti: Euro/Dolar Paritesi 1’in Altını Gördü! Türkiye Nasıl Etkilenir?

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal sıkılaştırma adımları ile politika faizini artırma hamleleri doların güç kazanmasını sağladı. Bir diğer yandan yurtiçi piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizinde 7 ayın ardından bir kez daha indirime gitmesiyle de dolar/TL kurunda yukarı yönlü ataklar gelmeye başladı.

Doların kazandığı güç ile birlikte Euro/dolar paritesi de hareketlendi ve parite 14 Temmuz’dan bu yana bir kez daha 1 seviyesinin altına sarktı. Paritede ortaya çıkan tabloda doların güç kazanmasının yanında Avrupa’da artan ekonomik riskler de etkili oldu. Euro/dolar paritesi 14 Temmuz’dan bu yana ilk kez 0,999 ile 1’in altına düştü.

DOLAR, EURO KARŞISINDA GÜÇLENDİ

Dolar endeki bu hafta gerçekleştirilecek olan Jackson Hole sempozyumu öncesinde, bir Fed yetkilisinin daha agresif parasal sıkılaştırmanın devam edeceği sinyalini vermesi üzerine 5 haftalık aranın ardından zirveye tırmanmıştı. Son gelişmelerin ardından 22 Ağustos Pazartesi günü öğlen saatlerinde Euro/dolar paritesi de 0,999 ile 1,0015 seviyeleri arasında hareket etmeye başladı. Diğer yandan yurtiçi piyasalarda ise bu süreçte dolar/TL kuru 18,12 seviyesinde ve Euro/TL kuru da 18,14 seviyesinde işlem gördü.

EURO VE DOLAR HAREKETLİLİĞİ TÜRKİYE’Yİ NASIL ETKİLER?

Euro, Rusya’nın Ağustos ayı sonunda Kuzey Akım 1 hattında doğalgaz tedariğini 3 günlüğüne durduracağını bildirmesinden sonra bölgede artan enerji krizi endişeleri ile 2 yılın dip seviyesine doğru düşüşe geçti. Diğer yandan ABD’de enflasyonun 41 yılın zirvesini görmesinden sonra başlayan kontrol çalışmalarında para politikası sıkılaştırmasının devam edeceği sinyalleri ile %2,33 oranda artışa geçerek Nisan 2020’den bu yana en iyi günlük performansını ortaya koydu. Yaşanan gelişmelere bağlı olarak Euro/dolar paritesinde 1 seviyesinin altı görüldü. Parite, ihracattaki Euro ağırlığı nedeniyle Türkiye’nin kazanç elde edemeyeceğini gösteriyor.

Exit mobile version