Saatlerinizi kontrol edin; günler artık 24 saat değil! Pandemi, deprem, yangın, savaş derken; şimdi de dünyanın dönüş hızı arttı…

Futurism’de yayınlanan ve Tarkan Tufan tarafından çevrilen bir habere göre, dünyanın dönüş hızı iyice hızlandı. Öyle ki, geçtiğimiz aylarda bilim insanların şimdiye kadar en kısa geçen günü kaydettiği öğrenildi. 2016 yılından bu yana eski hızından daha hızlı dönmeye başladığı ortaya çıkan dünyanın en kısa günde dönüşünü 24 saatten daha kısa sürede tamamladığı hesaplandı. Bu durum bilim insanlarını endişelendirirken, dönüş hızını normale döndürmeye ilişkin çözüm önerileri de gelmeye başladı.

MİLYAR YILLIK DÜNYADA EN KISA GÜN 29 HAZİRAN 2022

Radyometrik tarihleme ve diğer kanıtlara göre 4,5 milyar yıldan fazla süre önce oluşmuş olan ve dönüş hızıyla 24 saatlik tam bir günü oluşturan dünya 2016 yılından bu yana daha hızlı dönmeye başladı. Yapılan araştırmalarca ortaya çıkan bu durumun ardından dünyayı mercek altına alan bilim insanları, tarihin en hızlı geçen gününün 24 Haziran 2022 olduğunu belirledi. O tarihte ortalama 24 saate kıyasla, 1.59 milisaniye daha kısa bir dönüş gerçekleştiren dünya, gün sürelerinin kısalmasına neden olmaya başladı.

DÖNÜŞLER DAHA DA HIZLANACAK

Gazete Duvar’da yayınlanan Tarkan Tufan’ın çevirisine göre, henüz yeni yeni üzerine çalışılmaya başlanmış olan dünyanın bu hızlanması, geçici değil. Bilim insanlarına göre, dünyanın hızlanması daha da hız kazanacak ve gün süreleri gitgide kısalacak. Bu nedenle yakın zamanda insanlığın atomik zamanda ya da dünyadaki evrensel zaman ölçüm biçiminde kimi değişiklikler yapılması gerekecek.

BİLİM İNSANLARI ÖNLEM ALINMASINDA HEM FİKİR DEĞİL

Aslında son yüzyıllarda uzak geçmiştekine kıyasla daha yavaş dönen dünyanın birden hızlanması, bilim insanlarının önlemin daha da çabuk alınmasını talep etmesine yol açtı. Ancak her bilim insanı önlem alınması konusunda hem fikir olmadı. Çevrilen habere göre, bazı bilim insanları, akışa bir saat eklenmesini, bazı bilim insanları ise buna karşı çıkarak akıştan zaman çıkarılmasını talep etti. Öte yandan akış hızındaki değişimin insan yaşamındaki değişiklikleri henüz net değilken; okyanuslardaki gelgitlerde yaşanan değişimlerin büyük ihtimalle bu dönüş hızı değişikliğinden kaynaklandığı düşünülüyor.

Exit mobile version