Bilim, Teknoloji

Bilim insanları uyardı: Güneş atmosferindeki delikten Dünya’ya doğru dev Güneş fırtınası geliyor!

Dünyada uzun yıllardır küresel iklim krizi ve bunun etkileri gündeme geliyordu ancak son dönemlerde iklim krizinin etkileri daha şiddetli şekilde kendisini gösterdi. Artan yangınlar, sel ve fırtına felaketleri, öldürücü ve şiddetli doğa olayları ve afetlerle birlikte değişen mevsim etkileri, iklim krizini ortaya koyuyor.

İklim krizinin etkileri görülmeye devam ederken, bilim insanları Güneş yüzeyinde beliren bir deliğin, Dünya’ya doğru ilerleyen bir Güneş fırtınasını giderek güçlendirdiğini belirtti. Bilim insanları ve uzmanlar, ilerleyen günlerde bu Güneş fırtınasının Dünya’yı etkileyebileceği konusunda insanları uyardı. İşte o korkutucu Güneş fırtınasına ilişkin detaylar…

TELEFON SİNYALLERİNDE AKSAMA YAŞANABİLİR

Güneş yüzeyindeki bir deliğin, Dünya’ya doğru ilerleyen bir Güneş fırtınasını giderek güçlendirdiği belirtildi. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), küçük bir G1 sınıfı jeomanyetik fırtınanın, Dünya’yı etkileme ihtimalinin olduğunu açıkladı. NOAA tarafından yapılan açıklamada bu fırtınanın Dünya’ya çarpabileceği belirtilirken uydu, GPS ve telefon sinyallerinde bazı aksamaların yaşanabileceği de belirtildi.

DÜNYA’DAN GÖZLE GÖRÜLEBİLECEK

Bilim insanları tarafından yapılan açıklamaya göre Güneş atmosferindeki bir delikten yayılan yüksek hızlı Güneş rüzgarları, Dünya’nın manyetik alanına çarparak küçük bir G-1 sınıfı jeomanyetik fırtınayı tetikleyecek ve elektrik dalgalanmalarından dolayı Dünya’nın çeşitli bölgelerinden gökyüzünde oluşacak renkli görüntüler gözle görülebilecek. Bu görüntülerin Alaska ve Kanada’da daha net görülebileceği ifade edildi.

DÜNYA’DA NE TÜR ETKİLERE NEDEN OLABİLİR?

G-1 sınıfı bir fırtınanın birçok etkiye neden olma ihtimali bulunuyor. Söz konusu ihtimaller arasında en çok öne çıkan olasılık ise elektrik şebekesi dalgalanmalarında zayıflamaların olması olarak biliniyor. Öte yandan uydular, Kuzey Kutbu çevresindeki bölgelerde oluşan potansiyel auroların ateşlenmesi, göç hayvanlarının yön bulma yeteneklerinin zayıflaması gibi etkenler de olasılıklar arasında bulunuyor. Normal yoğunluktaki bir Güneş fırtınasının insan hayatını olumsuz etkilemediği biliniyor. Ancak uzmanlar, büyüyerek ilerleyen bir Güneş fırtınasının etkilerinin şiddetli sonuçlar doğurabileceğini ifade ediyor.