Twitter Ve Instagram Kullanıcıları Dikkat! Hesabınız Risk Altında: Şifreye Gerek Kalmadan…

Twitter ve Instagram kullanıcılarının artan şikayetleri gün geçtikçe artıyor. Sosyal medya uygulamalarında üçüncü taraf uygulamalar çoğu zaman kullanıcılar için yararlı olsa da bilinçsiz kullanım nedeniyle siber suçlulara arka kapı açılıyor. İşte hesabınızdaki şüpheli işlemler için yapılması gerekenler…

Son zamanlarda özellikle Twitter ve Instagram üzerinde birçok kullanıcı şüpheli işlem bildirmeye başladı. Kullanıcıların bildirdikleri şüpheli işlemler arasında ise en çok beğenmedikleri hâlde beğenilen gönderiler ve takip ettikleri kişi sayısındaki hızlı artış yer alıyor.

Şifre Gerekmeden İşlem Yapılıyor

Bu şüpheli işlemleri fark eden ortalama bir sosyal medya kullanıcısı ilk olarak hesap hareketlerine inceleyerek hesabına başka bir cihazdan giriş yapılıp yapılmadığına bakıyor. Ancak hesap hareketlerinde başka bir cihazdan giriş yapılmadığı için birçok kullanıcı hesabındaki işlemlerin nasıl yapıldığına anlam veremiyor. Çünkü bir gönderiyi beğenmek, yeni paylaşım yapmak, birini takip etmek ya da takibi bırakmak için şifre gerekmiyor. Bu nedenle iki adımlı doğrulama gibi ekstra güvenlik önlemlerinin de hiçbir anlamı kalmıyor.

Kötü Amaçlı Üçüncü Taraf Uygulamalar Nedeniyle Binlerce Sosyal Medya Hesabı Risk Altında

Hesabınızdaki güvenlik önlemlerini ne kadar artırırsanız artırın. Eğer bilinçsiz bir şekilde üçüncü taraf uygulamaları hesabınıza bağlarsanız siber saldırganlara arka kapı açmış oluyorsunuz. Arka kapı, İngilizce bilinen adıyla Backdoor, bilgisayar sistemlerinin normal güvenliğini veya şifrelemesini es geçen, genellikle fark edilemeyen bir yöntemdir. Bu sayede hesaplar yetkisiz erişim ve işlemlere açık hale geliyor. Sosyal medya hesabınızı korumak için büyük çaba gösteriyor ancak üçüncü taraf uygulamalarınızı görmezden geliyorsanız, bu siber saldırganlar için ön kapıyı kilitleyip pencereleri açık bırakmak anlamına geliyor.

Üçüncü Taraf Uygulama Nedir?

Üçüncü taraf uygulaması, sosyal medya hesaplarınıza bağlanmak, erişmek veya veri toplamak için izin verdiğiniz her şeydir. Bunlar diğer sosyal medya hesapları da olabilir. Örneğin bir Instagram gönderinizin Twitter’da da otomatik olarak paylaşılması için Twitter’ı Instagram hesabınıza bağlamış olabilirsiniz. Ayrıca verilerinizi kazıyan ve insanların sizi takip etmeyi bıraktığını veya takipçilerinizin bir analizini size verdiğini söyleyen araçlar da üçüncü taraf uygulamadır. Aynı şekilde Facebook hesabınız ile bağlanılan mobil oyunlar da üçüncü taraf uygulamalar arasında yer alıyor. Temel amacı sosyal medya hesaplarının kullanıcılara kolaylık sağlaması olan üçüncü taraf uygulamalar ne yazık ki siber suçlular tarafından kullanılan bir saldırı yöntemi olmaya başladı.

Çoğu Sosyal Medya Kullanıcısı Üçüncü Taraf Uygulamalara Verdiği Yetkinin Farkında Değil

Çoğu kullanıcı bir yılda kaç tane üçüncü taraf uygulamasına erişim izni verdiğinin ne yazık ki farkında değil. Üstelik bir web sitesinin veya programın hangi verilere erişebileceğine dair uyarılara rağmen bu uyarılar kullanıcılar tarafından dikkate alınmıyor. Özellikle sosyal medya hesaplarınız birden fazla kişi tarafından yönetiliyorsa kanallarınızı düzenli olarak denetlemeli ve erişim izni verdiğiniz uygulamaları sık sık kontrol etmelisiniz. Hesaplarınıza bağlı uygulamalara hiç bakmadıysanız, aşağıdaki adımları izleyerek üçüncü taraf uygulamalarınızı kontrol edebilirsiniz.

Üçüncü Taraf Uygulamaların Bağlantısını Nasıl Kesebilirim?

Takipçi sayısını artırmak ya da kimlerin takibi bıraktığını tespit etmek adına binlerce kullanıcı tarafından özellikle Twitter ve Instagram’da üçüncü taraf uygulamalar çok sık kullanılıyor. Ancak bu tür uygulamaların büyük bir çoğunluğu kötü amaçlı yazılım. Bu nedenle sizin adınıza gönderiler beğeniliyor veya başka kişiler takip ediliyor. Böylece de farkında olmadan organik takipçi sattığını iddia eden sitelere hizmet etmiş oluyorsunuz. Eğer sizde benzer bir sorunla karşılaştıysanız sosyal medya hesabınız için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

Facebook

Instagram

Twitter

Mobil uygulamada ise;

YouTube

LinkedIn

Exit mobile version