DünyaGündemSağlık

Küresel acil durum ilan edilmişti: Maymun çiçeği virüsüne karşı aşılamaya geçildi!

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsü için geçtiğimiz gün küresel acil durum ilan etmişti. DSÖ Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus’un “Uluslararası Sağlık Tüzüğü’ndeki kriterleri karşılayan ve yeni bulaşma yolları ile dünyaya hızla yayılan bir salgınımız var” açıklamasının ardından aşılama için de harekete geçildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dün gerçekleşen toplantıda 70’den fazla ülkede görülen maymun çiçeği virüsünün küresel bir acil durum olarak nitelendirildiğini belirterek, virüsün daha fazla ülkede yayılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bunun ardından ülkeler kırmızı alarm verdi.

Bir son dakika haberine göre Hollanda’da maymun çiçeği virüsüne karşı aşılama başladı. Hollanda’da risk grubundaki bireyler için maymun çiçeği virüsüne karşı aşılamaların başladığı bildirildi. Hollanda Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsünden (RIVM) yapılan açıklamada, Amsterdam ve Lahey Belediyelerindeki sağlık merkezlerinde maymun çiçeği virüsüne karşı ilk aşılamaların başladığı belirtildi.

EŞCİNSEL İLİŞKİ YAŞAYANLARA ÖNCELİK VERİLDİ

Amsterdam’daki merkezde ilk gün 50, sonraki her gün 100 kişinin maymun çiçeği virüsü aşılamalarının yapılacağına değinilen açıklamada, aşı için davet edilen 32 bin kişinin büyük çoğunluğunu erkek erkeğe ilişki yaşayanlar ve trans bireylerin oluşturduğu kaydedildi. Açıklamada, aşının iki doz halinde uygulanacağı, ikinci dozun ilkinden dört hafta sonra yapılacağı bildirildi.