Petrol Fiyatı Tahminleri Bu Kez Sürücülerin Yüzünü Güldürdü; 45 Dolar’a Düşerse… Benzin ve Mazota İndirim Yansıyacak!

Özellikle Çin’de başlayan sıkı koronavirüs önlemleri kapsamında Şangay’a uygulanan eve kapatma uygulaması petroldeki resesyon endişelerini artırmış ve brent petrolün varil fiyatlarındaki düşüş hız kazanmıştı. Bu hafta 100 doların da altına düşen petrolün varil fiyatları 94,5 dolara kadar yüzde 7’lik bir kayıp ile gerildi. Düşüşün kalıcı olduğunu öngören dünyanın önemli analistleri ise, yeni petrol fiyatı tahminlerini açıkladı.

Petrol Fiyatları Yüzde 30 Daha Düşüş Kaydedebilir

Analistler bu ay petrolde yaşanan düşüş üzerine yeni tahminler yapmaya başladı. Özellikle Bank of America analistlerinden gelen açıklamalar, petroldeki düşüşün kalıcı olabileceğine işaret etti. Yeni tahminlerini yüzde 30 fiyat kaybı seviyesinde tutan Bank of America analistleri, “Gıdadan enerjiye ve hizmet sektörüne kadar artan enflasyonist baskılar ve faiz oranlarındaki hızlı artışlar, petrol talebinin gelecek yıla kadar salgın öncesi seviyelere ulaşıp ulaşamayacağı konusunda soru işaretleri oluşturuyor. Bu durumda fiyatlar, mevcut seviyelerin yüzde 30 altına kadar düşebilir” dedi. Ardından yeni tahminlerini açıklayan JPMorgan Chase analistleri, tam tersi bir tahminde bulunarak Rusya’nın G7 yaptırımlarına yanıt olarak ham petrol üretimini kesmesi halinde petrol fiyatlarında hiç kimsenin beklemediği bir sıçrama yaşayacağı ve 380 dolar seviyelerine kadar yükselebileceğini öngördü.

Analistlerin Çoğu Düşüş Yönünde Tahminlerde Bulundu

JPMorgan Chase analistlerinin aksine dünyanın ünlü bankaları ve yatırım şirketleri, petrol fiyatlarında düşüş yaşanacağını tahmin etti. Öyle ki, Citigroup en düşük tahmini yaparak, petrolün varil başına sene sonunda 65 dolara kadar düşeceğini, gelecek yıl ise, 45 dolardan işlem göreceğini açıkladı.

Petrolde Tahminler 45 Dolar ile 380 Dolar Arasında

Pek çok şirket tahminlerini 100 dolar seviyesinde tutarken, Anadolu Ajansı’na önemli açıklamalarda bulunan Atlantic Konseyi Kıdemli Üyesi ve Uluslararası Vergi ve Yatırım Merkezi (ITIC) Enerji, Büyüme ve Güvenlik Programı Direktörü Ariel Cohen, tahminini 85-90 dolar bandında tuttu. Cohen, tahminlerini; “Karaborsada satış yapan OPEC üyeleri her zaman olmuştur. Tüm bunlara bakılınca, bu yıl için dramatik olmayan, belki 85-90 dolar aralığında seyredecek bir düşüş öngörüyorum ki dolar enflasyonu göz önüne alındığında, bu küçük bir rakam” ifadeleriyle kamuoyuna aktardı.

Exit mobile version